Recordatori juliol 2021: declaracions de l’IVA, retencions, pagaments fraccionats de l’IRPF i declaració de l’impost sobre societats
Li recordem que durant el mes de juliol ha de fer la presentació de l’IVA, de les retencions a compte de renda i societats i del pagament fraccionat de renda (en aquest cas per a empresaris i professionals en estimació directa i objectiva) i de la declaració de l’impost sobre societats de l’exercici 2020.
Llegir més
Recordatori juliol 2021: declaracions de l’IVA, retencions, pagaments fraccionats de l’IRPF i declaració de l’impost sobre societats
Li recordem que durant el mes de juliol ha de fer la presentació de l’IVA, de les retencions a compte de renda i societats i del pagament fraccionat de renda (en aquest cas per a empresaris i professionals en estimació directa i objectiva) i de la declaració de l’impost sobre societats de l’exercici 2020.
En concret, el pròxim dia 20 juliol s’ha de presentar i si escau procedir a l’ingrés del 2n TRIMESTRE 2021 corresponent a l’IVA i al pagament fraccionat de l’IRPF amb relació a les activitats empresarials i professionals, així com a l’ingrés de les retencions sobre els lloguers de locals de negoci i sobre les rendes de capital.
En el cas de societats, també els recordem que el pròxim dia 26 de juliol (perquè el 25 cau en diumenge i és dia inhàbil) finalitza el termini per presentar la declaració de l’impost sobre societats de l’exercici 2020. No obstant l’anterior, si el període impositiu coincideix amb l’any natural i es produeix la domiciliació del pagament del deute tributari, el termini per a aquesta domiciliació bancària és de l’1 de juliol al 21 de juliol de 2020, tots dos inclusivament (si el venciment del termini de presentació coincideix amb un dia inhàbil, el termini finalitza el primer dia hàbil següent i el termini de domiciliació bancària s’ampliarà amb caràcter general el mateix nombre de dies que resulti ampliat el termini de presentació d’aquesta declaració. En aquest cas per a 2021, del 20 al 21 de juliol), si bé es pot realitzar a l’entitat de dipòsit que actuï com a col·laboradora en la gestió recaptatòria (banc, caixa d’estalvi o cooperativa de crèdit) situada en territori espanyol en la qual es trobi obert a nom seu el compte on es domicilia el pagament.
Tot això, sense perjudici dels terminis de presentació de les declaracions que tinguin establertes les comunitats autònomes del País Basc i Navarra.
Per aquest motiu, els preguem que, com més aviat millor, ens facilitin tota la documentació així com aquelles dades que els sol·licitem per poder realitzar la confecció i presentació d’aquestes declaracions.
El Congrés aprova definitivament la Llei contra el frau fiscal que introdueix importants modificacions en l’àmbit tributari
El 30 de juny s’ha donat llum verda al projecte de Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb la incorporació de totes les esmenes introduïdes pel Senat. D’aquesta manera, la norma queda llista per a la seva entrada en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, amb excepcions.
Llegir més
El Congrés aprova definitivament la Llei contra el frau fiscal que introdueix importants modificacions en l’àmbit tributari
El 30 de juny s’ha donat llum verda al projecte de Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, amb la incorporació de totes les esmenes introduïdes pel Senat. D’aquesta manera, la norma queda llista per a la seva entrada en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, amb excepcions.
L’informem que el Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat el Projecte de Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, de transposició de la Directiva (UE) 2016/1164, del Consell, de 12 de juliol de 2016, per la qual s’estableixen normes contra les pràctiques d’elusió fiscal que incideixen directament en el funcionament del mercat interior, de modificació de diverses normes tributàries i en matèria de regulació del joc. Aquesta norma regula reformes en matèria tributària per prevenir i lluitar contra el frau fiscal.
En la sessió plenària d’aquest dimecres, 30 de juny, s’ha donat llum verda a aquesta iniciativa governamental amb la incorporació de totes les esmenes introduïdes pel Senat. D’aquesta manera, la norma queda llista per a la seva entrada en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), amb excepcions.
El text recull el càstig fiscal en els impostos relacionats amb els immobles, com els de transmissions, successions o patrimoni.
A més, entre les mesures que incloses al text hi trobem la limitació del pagament en efectiu per a determinades operacions econòmiques, que passa de 2.500 a 1.000 euros, en el supòsit d’operacions en les quals intervé un empresari o professional. Al seu torn, es disminueix el límit de pagament en efectiu de 15.000 a 10.000 euros en el cas de particulars amb domicili fiscal fora d’Espanya.
D’altra banda, la nova norma contempla la prohibició per llei de les amnisties fiscals.
A més, el text rebaixa d’un milió d’euros a 600.000 euros el llindar del deute amb Hisenda que comporta aparèixer al llistat de deutors. Hisenda també inclourà en aquesta llista de deutors els responsables solidaris, com poden ser els familiars o els socis.
En aquest projecte de llei també s’adequa el terme de paradisos fiscals al de jurisdiccions no cooperatives. En aquest sentit, una vegada aprovats els criteris d’equitat i transparència, la ministra d’Hisenda “adoptarà les disposicions necessàries per a la publicació de la relació de països i territoris, així com règims fiscals perjudicials, considerats jurisdiccions no cooperatives, que haurà de ser actualitzada periòdicament”.
S’estableixen dues noves obligacions informatives: del saldo que mantenen els titulars de monedes virtuals i de les operacions sobre aquestes monedes (adquisició, transmissió, permuta, transferència, cobraments i pagaments) en les quals intervinguin.
Així mateix, es modifica la base imposable de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, com en l’impost sobre successions i donacions, substituint el concepte de valor real pel de “valor dels béns i drets”, i es considera que aquest últim, excepte en regles especials, es considerarà que és el “valor de mercat”. No obstant això, si el valor declarat pels interessats és superior al valor de mercat, aquesta magnitud es prendrà com a base imposable.
D’altra banda, respecte de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), s’actualitzen les referències normatives per considerar un grup de societats i s’aclareix que la regla per calcular l’import net del volum de negocis s’haurà d’aplicar amb independència de l’obligació de consolidació comptable.
Quant a la regulació del joc, en aquest projecte de llei es contemplen mecanismes de prevenció i lluita contra la manipulació de les competicions esportives, per combatre el frau que es pot produir en les apostes esportives. S’amplia el ventall d’entitats a les quals l’autoritat encarregada de regulació del joc pot realitzar requeriments d’informació, i s’introdueixen nous tipus infractors o es modifica algun dels existents, per sancionar pràctiques fraudulentes dels participants en els jocs, dels mateixos operadors o de proveïdors o intermediaris, entre altres.
Esmenes del Senat
- Després del pas d’aquesta iniciativa pel Senat, s’ha aprovat una esmena sobre la subrogació d’adquisicions i el règim transitori aplicable a les transmissions de béns efectuades amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta llei.
- A més, el Congrés ha donat llum verda a l’esmena del Senat sobre transmissions a títol lucratiu per causa de mort derivades de contractes o pactes successoris amb efectes de present.
- D’altra banda, s’ha aprovat modificar el règim transitori en matèria de recàrrecs, reducció de sancions, limitació de pagaments en efectiu i transmissions de determinats béns”; i s’afegeix a la “Transmissió de béns prèviament adquirits per determinats pactes successoris”, i a “les transmissions de béns efectuades amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta Llei que haguessin estat adquirits de manera lucrativa per causa de mort en virtut de contractes o pactes successoris amb efectes de present”.
- Entre les novetats introduïdes a les esmenes del Senat, hi ha la reforma de la suspensió temporal dels terminis de prescripció d’accions i drets previstos en la normativa tributària per motiu de la COVID-19. Ara la llei limita els efectes d’aquesta mesura a aquells terminis de prescripció que, sense tenir en compte aquesta suspensió, finalitzin abans del dia 1 de juliol de 2021.
- Quant a l’impost especial sobre determinats mitjans de transport, i amb efectes fins al 31 de desembre de 2021, es modifiquen els epígrafs que determinen els tipus impositius aplicables a diferents vehicles.
- Així mateix, s’afegeix una disposició les ofertes d’ocupació pública a l’Agència Estatal d’Administració Tributària, Intervenció General de l’Estat, Tribunals Economicoadministratius i a la Direcció General del Cadastre. Aquest apartat estableix un termini de sis mesos perquè el Govern dicti la normativa necessària perquè en un període de vuit anys la ràtio de personal d’administracions tributàries en relació amb el nombre d’obligats tributaris s’aproximi a la mitjana europea.
- Els canvis aprovats també afecten el règim transitori sobre la transmissió de béns prèviament adquirits per determinats pactes successoris.