NO TOT ÚS MIXT IMPEDEIX L’AFECTACIÓ EN L’IRPF DEL VEHICLE PROFESSIONAL

No tot el que porta rodes i va amb benzina és sospitós. Si la teva furgoneta és la teva eina de treball, tens dret a deduir-te-la en l’IRPF. Utilitzes una furgoneta per a la teva activitat professional? El TEAC ha deixat clar que no fa falta ser transportista per a deduir despeses

Llegir més

Durant anys, la interpretació rígida i restrictiva de l’Administració sobre l’afectació de vehicles a l’activitat econòmica ha provocat que milers de professionals -obrers, lampistes, electricistes i altres oficis- veiessin com se’ls negava sistemàticament la deducció de les despeses associades a la seva furgoneta o vehicle mixt, per no complir amb el requisit d’ús exclusiu.

Avui l’informem d’un gir interpretatiu rellevant: el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC), en resolució dictada el passat 24 de juny (00/04214/2024), desautoritza el criteri mantingut per l’AEAT i reconeix que els vehicles mixtos poden considerar-se afectes a l’activitat econòmica encara que existeixi un ús privat accessori i notòriament irrellevant.

Què resol exactament el TEAC?

El cas analitzat parteix d’un contribuent que exerceix l’activitat de lampisteria i que utilitzava una furgoneta Dacia Dokker com a eina essencial per a transportar materials, eines i altres elements propis de la seva activitat.

L’AEAT havia denegat la deducció de les despeses del vehicle (combustible, manteniment, aparcament, etc.) en l’IRPF 2019, argumentant que no hi havia proves suficients que l’ús del vehicle fos exclusivament professional. Ni tan sols el fet que l’autònom comptés amb un altre cotxe per a ús personal va ser suficient per a l’Administració, que exigia proves impossibles i rebutjava qualsevol deducció.

El TEAR de Madrid ja va donar la raó al contribuent, però va ser el TEAC, en resoldre el recurs d’alçada per a unificació de criteri interposat per l’AEAT, qui fixa doctrina i canvia les regles del joc: es presumeix afecte a l’activitat econòmica el vehicle mixt si les seves característiques físiques (carrosseria, retolació, càrrega habitual) i l’activitat del titular apunten a un ús laboral, tret que Hisenda demostri que el seu ús és principalment particular.

Per què és rellevant aquesta resolució?

Perquè inverteix la càrrega de la prova: fins ara era el contribuent qui havia de demostrar fins a l’últim detall que el seu vehicle es dedicava exclusivament a l’activitat. Ara, si el vehicle té forma, ús i funció professional, es presumeix afecte, i serà Hisenda qui haurà de provar que no és així.

Aquest canvi és de gran transcendència pràctica per a autònoms i professionals amb activitats que impliquen mobilitat i transport d’eines, materials o maquinària. En concret, afecta positivament els qui:

  • Usen vehicles mixtos adaptables (furgonetes, pick-ups, combis…);
  • Exerceixen oficis on el vehicle és essencial per a operar (obres, instal·lacions, reparacions);
  • Disposen d’un altre vehicle clarament destinat a l’ús personal.

Quines conseqüències té en l’IRPF?

Si es presumeix l’afectació del vehicle a l’activitat econòmica, el professional podrà:

Deduir les despeses directament relacionades amb el vehicle:

  • Combustible
  • Reparacions
  • Amortització
  • Assegurança
  • Peatges i aparcaments
  • Recanvis i manteniment
  • Taxes i tributs afectes a l’ús professional

Sempre que aquestes despeses estiguin degudament justificades mitjançant factura completa i puguin vincular-se al vehicle (per exemple, que consti la matrícula en els justificants del pàrquing).

Quines condicions s’han de complir per aplicar aquesta doctrina?

  1. Vehicle mixt adaptable: és a dir, un vehicle dissenyat per a transportar tant persones com mercaderies (fins a 9 places), conforme al Reglament de trànsit.
  2. Ús vinculat clarament a l’activitat: es valoraran aspectes com:
    • Càrrega habitual d’eines o materials.
    • Retolació exterior.
    • Evident desgast per ús laboral.
    • Existència d’un altre vehicle per a fins personals.
  3. Ús privat irrellevant i accessori: per exemple, circular amb el vehicle fora de l’horari laboral o moure’l ocasionalment per raons personals no anul·la l’afectació.
  4. Activitat desenvolupada: la resolució posa el focus no tant en si l’autònom transporta mercaderies alienes (com pretenia l’AEAT), sinó en si el vehicle està destinat al transport de “coses” necessàries per a la seva activitat. I en aquest punt el TEAC aclareix que el concepte de “mercaderies” no s’ha d’interpretar de manera restrictiva.

Un canvi d’enfocament enfront del criteri anterior

L’AEAT defensava que només es podien aplicar les excepcions de l’article 22.4 del Reglament de l’IRPF (deducció sense necessitat d’exclusivitat) als qui exercien professionalment activitats de transport de mercaderies. Així, excloïa a lampistes, obrers o electricistes, encara que usessin les seves furgonetes únicament per a treballar.

El TEAC desactiva aquesta visió. La clau no és l’activitat professional concreta, sinó el destí funcional del vehicle. Si s’usa per a transportar el que es necessita en la seva feina, el vehicle és afecte. Punt.

I si Hisenda diu que no?

La resolució també estableix que l’Administració podrà destruir la presumpció d’afectació, però per a això haurà d’acreditar que el vehicle s’usa fonamentalment per a fins personals. Ja no n’hi ha prou que hi hagi dubtes o que no hi hagi proves absolutes del contribuent: la càrrega de la prova recau sobre Hisenda.

Això significa que no es podrà denegar la deducció de despeses amb meres sospites o suposicions. Caldrà aportar proves sòlides que acreditin un ús no professional com el principal.

Aquesta resolució és una bona notícia per a autònoms i professionals d’oficis manuals o tècnics. El TEAC opta per una interpretació raonable i coherent amb la realitat social, en permetre que l’ús professional del vehicle no s’hagi d’acreditar fins a l’últim detall si ja és evident per les seves característiques i funció.

Ara bé, això no significa que tot estigui permès: cal continuar justificant les despeses, conservar les factures i mantenir un comportament coherent amb l’ús professional. Però el llistó probatori s’ha suavitzat i la interpretació deixa de ser asfixiant.

UNA CITA OBLIGADA AMB HISENDA. LA DECLARACIÓ DE L’IMPOST SOBRE SOCIETATS DE L’EXERCICI 2024

Ens permetem recordar-li que un any més arriba la cita amb Hisenda i s’inicia la CAMPANYA DE L’IMPOST SOBRE SOCIETATS de l’exercici 2024

Llegir més

Al BOE del 24 de maig de 2025, i en vigor des de l’1 de juliol, s’ha publicat l’Ordre HAC/657/2025, de 21 de juny, per la qual s’aproven els models de declaració de l’impost sobre societats (IS) i de l’impost sobre la renda de no residents (IRNR) corresponent a establiments permanents i a entitats en règim d’atribució de rendes constituïdes a l’estranger amb presència en territori espanyol, per als períodes impositius iniciats entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2024.

Per a aquest exercici 2024, les principals novetats de l’IS s’han centrat en l’increment del percentatge de la reducció del 10% al 15% de la reserva de capitalització i la disminució de 5 a 3 anys del manteniment dels fons propis; l’increment de la deducció per donacions a entitats de la llei de mecenatge; la substitució de l’amortització accelerada per una llibertat d’amortització per les adquisicions de vehicles elèctrics o inversions en infraestructures de punts de recàrrega. I, per a les grans empreses, es recuperen els límits de compensació de les bases imposables negatives i de la deducció per a evitar la doble imposició internacional, tots dos límits, van ser expulsats de l’ordenament jurídic pel Tribunal Constitucional. També es prorroga, un any més, la limitació de compensar només el 50% de les bases imposables negatives per als grups que consoliden fiscalment o tenen un import net del volum de negocis superior a 20.000.000 €.

A més, s’han aprovat diferents resolucions i consultes de l’ICAC que afecten el Pla General de Comptabilitat (PGC).

 

NOVETATS CAMPANYA SOCIETATS 2024

Canvis destacats en l’autoliquidació

L’Agència Tributària introdueix una eina que, encara que sembli tècnica, pot treure’l de més d’una dificultat: l’autoliquidació rectificativa. Què significa això? Que ja no necessita presentar un escrit per a corregir errors o ajustar xifres. Podrà fer-ho directament des del model normalitzat (model 200), tant si el resultat surt a pagar com si no. Això sí, continua sent crucial revisar-lo bé abans d’enviar-lo.

Noves despeses no deduïbles

S’incorpora una despesa expressament exclosa de deducció: la derivada del nou impost complementari per a grans grups. Si la seva empresa pertany a un grup amb ingressos consolidats superiors a 750 milions o s’acosta als 20 milions de facturació, revisi si li afecta aquesta nova limitació.

Llibertat d’amortització (però no per a tot)

Bones notícies per als qui inverteixin en sostenibilitat: es manté i reforça la llibertat d’amortització per a instal·lacions d’autoconsum i recàrrega de vehicles elèctrics. Però compte, només si la instal·lació substitueix una altra que usava energia fòssil. També s’amplia a uns certs vehicles (BEV, FCV, FCHV, etc.) adquirits el 2024 i 2025.

Canvis en deduccions i reserves

L’incentiu de la reserva de capitalització millora: ara permet reduir la base imposable en un 15% (abans era el 10%) i escurça els terminis de manteniment i indisponibilitat de 5 a 3 anys. Aquest canvi dona una mica més d’aire als qui reforcin els seus fons propis.

Quant a les entitats sense fins lucratius, s’amplia la llista d’activitats que donen dret a exempció i s’incrementen els percentatges de deducció per als donants.

Més exigències documentals i noves caselles

El model 200 no és aliè a la complexitat. Algunes novetats a tenir en compte:

  • Noves caselles per a informar del titular real en el moment de tancament.
  • Obligació d’identificar, almenys, un soci en societats civils.
  • Desglossament específic per a cooperatives.
  • Informació ampliada sobre grups mercantils i subjectes a l’impost complementari.

A més, es mantenen els quadres voluntaris per a UTE i agrupacions, però s’exigeix més detall en deduccions per R+D+I o reinversió si superen els 50.000 €.

Mitjans de pagament més flexibles

Enguany s’amplien els sistemes acceptats per a ingressar l’impost. A la clàssica domiciliació se suma el pagament amb targeta de crèdit o per transferència instantània, sota entorns de comerç electrònic segur. Una petita millora, però que pot donar-li més marge si va just de temps.

QÜESTIONS A VIGILAR

  • Presentarà l’impost fora de termini? Revisi si ha d’usar el nou model o l’anterior (Ordre HAC/495/2024).
  • Té operacions amb societats vinculades o reestructuracions societàries? Cal informar amb més detall, i en alguns casos, amb formularis annexos.
  • Aplicarà deduccions per R+D, reinversió o bonificacions? Recordi emplenar els annexos III i IV, fins i tot abans de presentar la declaració.
  • Forma part d’un grup fiscal? Hi ha nous quadres específics per a consolidació i seguiment de l’impost complementari.

QUADRE DE NOVETATS IS 2024

Novetat

Què canvia?

A qui afecta?

Autoliquidació rectificativa

Permet rectificar sense esperar el requeriment

Totes les empreses

Llibertat d’amortització verda

S’amplia a instal·lacions renovables i vehicles sostenibles

Empreses amb inversions verdes

Reserva de capitalització

Augmenta el % de reducció al 15% i redueix terminis

Empreses que augmenten fons propis

Nova despesa no deduïble

Impost complementari no deduïble

Grans empreses o grups fiscals

Canvis al model 200

Més caselles, desglossament de socis, titular real, noves validacions

Totes, especialment civils i cooperatives

Mitjans de pagament

Es permeten targetes i transferències immediates

Totes les empreses

Deduccions > 50.000 €

Exigeixen declaració prèvia amb formulari

Empreses amb deduccions elevades

Amb la finalitat de poder-li oferir un millor servei, li preguem que prepari com més aviat millor la documentació necessària i que sol·liciti dia i hora per a poder-la analitzar conjuntament.

Tingui present la següent documentació: 

Comptes anuals 2024: hi tindrem la informació bàsica que cal incorporar al model de l’impost sobre societats.

Declaracions de l’impost sobre societats d’exercicis anteriors: ens donaran pistes sobre diferències entre la base imposable i el resultat comptable que puguin revertir en 2024, bases imposables negatives que puguem compensar, saldo de deduccions no aplicades en el passat que es poden aprofitar ara, etc.

Declaracions de 2024 d’altres impostos perquè les quadrem amb les magnituds consignades en la declaració de societats: IVA (resum anual), 190 de retencions, 180 de retencions per arrendament d’immobles, 193 (resum anual de retencions del capital mobiliari), etc.

Pagaments fraccionats de 2024.

Certificats: de retencions sobre arrendaments d’immobles, sobre rendiments del capital mobiliari percebuts, d’entitats en règim d’atribució de rendes, si és que la societat és partícip o comuner o de donatius o donacions efectuades en l’exercici i de donatius o donacions, etc.

ABSÈNCIES DEL TREBALLADOR PER MALESTAR SENSE JUSTIFICAR, COM HA D’ACTUAR L’EMPRESA?

Cada vegada és més habitual que els empleats comuniquin per WhatsApp que no aniran a treballar perquè no es troben bé. No obstant això, aquesta manera d’actuar no sempre justifica l’absència legalment. T’expliquem com ha de respondre la teva empresa

Llegir més

Cada vegada és més freqüent que un treballador comuniqui a l’empresa per WhatsApp, SMS o fins i tot per correu electrònic que no anirà a treballar perquè no es troba bé. Davant aquesta forma de comunicació informal, l’empresa ha d’exigir sempre una justificació formal i actuar conforme a la legalitat per a evitar problemes laborals i garantir el correcte funcionament de l’equip.

Quines opcions existeixen per justificar l’absència?

1. Repòs domiciliari (sense baixa mèdica)

  • Si el treballador acudeix al seu centre mèdic per símptomes lleus, pot rebre un comunicat de repòs domiciliari, que recomana guardar repòs durant 24, 48 o 72 hores.
  • Aquest document no és una baixa mèdica, però serveix per a justificar l’absència i evitar una sanció per falta injustificada.
  • L’empresa pot descomptar el salari corresponent a aquests dies, ja que no existeix suspensió del contracte.

Què ha de fer l’empresa? Sol·licitar al treballador que lliuri com més aviat millor el justificant del metge. Sense aquest comunicat, l’absència serà injustificada.

2. Baixa mèdica per incapacitat temporal

  • Si el treballador acudeix al metge i aquest considera que no està en condicions de treballar, emetrà el comunicat de baixa mèdica.
  • En aquest cas:
    • El contracte se suspèn temporalment.
    • S’activa el procés d’incapacitat temporal (IT).
    • No cal que el treballador lliuri físicament el comunicat, ja que el servei de salut o la mútua l’enviarà telemàticament a l’INSS.

Atenció. Si l’empleat no pot acudir al metge el mateix dia, hi pot anar l’endemà o al cap de dos dies i sol·licitar que se li emeti la baixa amb efectes retroactius (habitual si hi ha febre o altres malalties que impedeixen el desplaçament).

Què ha de fer l’empresa? Esperar la notificació automàtica de l’INSS.l’INSS. El treballador no té obligació de remetre-li el comunicat.

3. Absència sense justificar

  • Si el treballador no presenta cap justificant mèdic, l’empresa està davant una falta injustificada.
  • En aquest cas, l’empresa:
    • Pot descomptar el salari del dia no treballat.
    • Pot iniciar un procediment disciplinari en funció del conveni col·lectiu aplicable.

Exemple: molts convenis consideren una falta injustificada d’un dia com una falta lleu, sancionable amb una amonestació per escrit. Si se n’acumulen diverses, pot donar lloc a una falta greu o molt greu.

Què ha de fer l’empresa? Requerir al treballador el justificant. Si no l’aporta, deixar constància escrita de l’absència injustificada i iniciar el procediment sancionador si s’escau.

Què passa amb els comunicats mèdics?

  • Comunicat de repòs (sense baixa) → el treballador ha de lliurar-lo directament a l’empresa.
  • Comunicat de baixa mèdica → no cal lliurar-lo, el comunica l’INSS directament a l’empresa o a la seva assessoria/gestoria per via telemàtica.

I si el treballador només avisa per WhatsApp, però no aporta cap document?

Un missatge dient “no em trobo bé” no justifica l’absència ni protegeix el treballador de possibles conseqüències disciplinàries. És imprescindible:

  • Que acudeixi al metge.
  • Que obtingui un justificant vàlid (comunicat de repòs o de baixa).
  • Que el remeti o gestioni correctament, segons el cas.

Recomanacions per a l’empresa

  1. Sol·liciti sempre un justificant, encara que la comunicació inicial sigui informal.
  2. Consulti el seu conveni col·lectiu per a establir el tipus de sanció en cas de falta injustificada.
  3. Documenti les absències i les respostes del treballador davant requeriments.
  4. No assumeixi automàticament que un avís per WhatsApp implica una justificació legal vàlida.
  5. En cas de reincidència, documenti-ho tot per reforçar futures mesures disciplinàries proporcionals.

CAURE A CASA ABANS DE SORTIR NO ÉS ACCIDENT LABORAL

El Tribunal Suprem aclareix que, perquè existeixi accident in itineri, s’ha d’haver sortit de l’àmbit privat del treballador. Una caiguda en els graons de casa teva, per més que estiguis sortint cap a la feina, no sempre serà un accident laboral

Llegir més

La delimitació dels accidents de treball in itineri ha estat tradicionalment un dels punts més controvertits del Dret del Treball. La sentència del Tribunal Suprem de 22 de maig de 2024 (recurs 813/2023), de gran transcendència pràctica, aclareix els límits del concepte “trajecte al treball” quan l’accident és dins d’un habitatge unifamiliar de propietat del treballador.

La qüestió resolta pot semblar anecdòtica, però afecta directament milers de treballadors que viuen en cases amb porxo, pati o jardí: es pot considerar accident in itineri una caiguda a l’escala del jardí just abans de sortir cap a la feina?

La resposta del Suprem és clara: no, tret que concorrin circumstàncies excepcionals.

Què resol exactament la sentència?

El cas es refereix a una treballadora que, en sortir del seu habitatge unifamiliar per a dirigir-se al seu centre de treball, sofreix una caiguda en relliscar en els graons exteriors del seu propi domicili.

El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia, en primer moment, havia considerat que es tractava d’un accident in itineri. No obstant això, el Tribunal Suprem revoca aquesta decisió, amb el següent raonament:

L’accident es va produir dins de l’àmbit de propietat i control exclusiu de la treballadora, en una zona sobre la qual recau el seu deure de manteniment (el porxo/escala/jardí), i abans d’arribar a la via pública, punt en el qual veritablement comença el desplaçament al centre de treball.

Per tant, no es pot parlar d’un trajecte iniciat en termes jurídics. No s’ha produït la “ruptura del nexe domiciliari” que justifica la cobertura del sistema de Seguretat Social com a accident laboral.

Quin criteri aplica el Suprem?

El TS posa en joc dos elements interpretatius contraposats:

  • Element geogràfic: l’accident només es pot considerar in itineri si passa un cop abandonat l’àmbit físic del domicili, és a dir, fora de l’espai privat sota control del treballador.
  • Element teleològic o finalista: considera l’inici del desplaçament cap a la feina des que el treballador abandona el seu espai d’intimitat, malgrat que encara estigui dins de la seva propietat.

I en aquest cas el TS prioritza el criteri geogràfic: si el treballador encara no ha sortit a la via pública, l’accident continua vinculat a l’àmbit de vida privat, i no s’activa la cobertura professional de la Seguretat Social.

Hi ha excepcions?

Sí, però molt limitades.

La sentència reconeix que, en circumstàncies excepcionals, podria considerar-se accident in itineri un sinistre ocorregut dins de l’àmbit privat, però aquestes circumstàncies han de ser acreditades de manera suficient i amb un nexe funcional evident amb el desplaçament laboral.

Un exemple citat pel mateix Suprem és la Sentència de 14 de febrer de 2011 (rec. 1420/2010), en la qual un treballador sofreix un accident en conduir una motocicleta de la mà per l’interior de la seva finca. En aquest cas, el Suprem sí que va apreciar elements excepcionals per a qualificar-lo com a accident in itineri.

Però en la sentència que ens ocupa no existia cap factor excepcional: ni el mitjà de transport estava ja en ús, ni s’havia sortit de l’habitatge, ni hi havia cap risc professional aliè al control personal del treballador.

Fonament jurídic

La sentència se sustenta en una interpretació consolidada de la jurisprudència sobre l’art. 156 de la Llei General de la Seguretat Social, conforme als elements clàssics exigits per a qualificar un accident com in itineri:

  1. Teleològic: que el desplaçament tingui per finalitat exclusiva anar o tornar de la feina.
  2. Geogràfic: que succeeixi en un trajecte raonable entre el domicili i el lloc de treball.
  3. Cronològic: que es realitzi en temps pròxim a l’inici o fi de la jornada.
  4. Idoneïtat del mitjà: que s’utilitzi un mitjà de transport adequat.

El rellevant aquí és que l’habitatge unifamiliar, fins i tot el seu porxo o graons, continua sent part del domicili i, per tant, no s’ha iniciat formalment el trajecte.

Quines conseqüències pràctiques té?

Aquesta doctrina té efectes directes per a treballadors, empreses i mútues, especialment en la prevenció de riscos i en la qualificació de contingències:

  • La caiguda dins del domicili no es considera accident laboral si no s’ha accedit encara a la via pública, encara que el treballador ja es dirigís a la feina.
  • La responsabilitat es manté en l’àmbit privat: no hi ha obligació de l’empresa ni de la mútua d’assumir les prestacions derivades.
  • Es redueix el risc de litigiositat per a les empreses en casos fronterers.
  • El criteri no afecta els qui viuen en edificis plurifamiliars, on les escales comunitàries o zones comunes sí que estan fora de l’àmbit de control del treballador.

ATENCIÓ

  • No es considera accident laboral si la caiguda és al teu jardí, escala o porxo abans d’arribar al carrer.
  • Sí que pot ser accident in itineri si passa en zones comunes d’un edifici o en iniciar l’ús del transport.
  • La clau és la pèrdua del control de l’entorn: només quan el treballador deixa el seu espai privat comença la protecció del sistema.
  • Les excepcions han d’estar molt justificades i no s’apliquen de manera automàtica.

El Tribunal Suprem estableix una línia clara: l’accident s’ha de produir fora de l’àmbit privat, en un entorn on el treballador ja no tingui control directe sobre el risc. Només llavors es pot activar la protecció de l’accident in itineri. Aquesta interpretació enforteix la seguretat jurídica de les empreses i redueix la càrrega probatòria de les mútues, però també exigeix als treballadors una major precaució dins del seu propi entorn, ja que qualsevol caiguda dins del domicili quedarà exclosa de la cobertura laboral, excepte prova clara d’excepcionalitat.

POT IMPUGNAR LA VENDA DE CASA SEVA SI LA HIPOTECA AMAGAVA CLÀUSULES ABUSIVES

Quan semblava que ja no hi havia res a fer, arriba Europa amb un missatge clar: els drets del consumidor no s’extingeixen amb la subhasta. Una sentència del TJUE pot suposar un abans i un després per a moltes famílies que van perdre casa seva. No tot val en les execucions hipotecàries. El TJUE ha posat límit als abusos, fins i tot quan l’habitatge ja ha estat adjudicat…

Llegir més

És probable que conegui algú -potser vostè mateix- que hagi viscut un procés d’execució hipotecària, amb tot el que comporta: la por, la pressió, la sensació de no tenir més sortida. Doncs bé, una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), assumpte C-351/23 de 24 de juny de 2025, ha canviat les regles del joc en aquests casos, especialment quan en la hipoteca hi havia clàusules que es podrien considerar abusives.

Si el seu habitatge familiar va ser venut en una subhasta extrajudicial, i adverteix judicialment sobre la possible existència de clàusules abusives en el contracte, podria tenir dret a impugnar aquesta transmissió, encara que el nou propietari ja figuri en el Registre.

Què ha dit exactament el TJUE?

En la seva sentència, el Tribunal ha reconegut que els consumidors no perden el seu dret a defensar-se encara que l’habitatge ja s’hagi adjudicat. Encara més, poden qüestionar la legalitat d’aquesta venda si, en el moment de la subhasta, ja existia un procediment judicial obert en el qual es discutia la validesa de les clàusules contractuals.

I el més rellevant: fins i tot si el comprador va ser un tercer -una societat, per exemple-, la justícia europea no li concedeix automàticament l’escut de la bona fe quan sabia (o havia de saber) que hi havia un litigi pendent.

Quines implicacions té això?

  • Es trenca la idea que “una vegada venuda la casa, ja no hi ha res a fer”.
  • El comprador pot veure anul·lada la venda si la hipoteca contenia condicions abusives.
  • Els jutges nacionals han de permetre que el consumidor impugni la transmissió, en nom del seu dret a la tutela judicial efectiva.
  • Les clàusules de venciment anticipat o la impossibilitat de suspendre l’execució poden posar en dubte tot el procés.

ATENCIÓ

  • Aquesta sentència s’aplica quan l’execució va ser extrajudicial (sense intervenció directa del jutge).
  • És essencial que el consumidor hagi fet algun intent de defensar-se en el seu moment, encara que no tingués èxit.
  • També és clau que el comprador de l’immoble fos conscient del litigi obert, encara que no fos part.

I ara què?

Si tu o algú pròxim vau perdre un habitatge familiar per una subhasta i creieu que el contracte de préstec hipotecari tenia condicions abusives, aquesta sentència pot obrir la porta a revisar el cas.

No es tracta només de recuperar una propietat, sinó de restablir drets que no s’hagueren d’haver ignorat. L’habitatge és un dret, no una mercaderia més.

OBLIGACIONS FISCALS JULIOL – AGOST 2025

Volem recordar-li les seves obligacions fiscals corresponents als mesos de juliol – agost 2025. Per qualsevol dubte o consulta ens té a la seva disposició

Llegir més

Juliol

Fins al 14 de juliol

INTRASTAT – Estadística Comerç Intracomunitari

  • Juny 2025. Obligats a subministrar informació estadística

Fins al 21 de juliol

Renda i societats

Retencions i ingressos a compte de rendiments del treball, activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de renda, guanys derivats d’accions i participacions de les institucions d’inversió col·lectiva, rendes d’arrendament d’immobles urbans, capital mobiliari, persones autoritzades i saldos en comptes i, de rendes de no residents obtingudes sense establiment permanent.

  • Juny 2025. Grans empreses: 111, 115, 117, 123, 124, 126, 128, 216, 230
  • Segon trimestre 2025: 111, 115, 117, 123, 124, 126, 128, 136, 210, 216

Pagaments fraccionats renda

  • Segon trimestre 2025:
    • Estimació directa: 130
    • Estimació objectiva: 131

IVA

  • Juny 2025. Declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries: 349
  • Segon trimestre 2025. Autoliquidació: 303
  • Segon trimestre 2025. Declaració-liquidació no periòdica: 309
  • Segon trimestre 2025. Declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries: 349
  • Segon trimestre 2025. Operacions assimilades a les importacions: 380
  • Sol·licitud de devolució de quotes reemborsades a viatgers per empresaris en recàrrec d’equivalència: 308
  • Sol·licitud de devolució per subjectes passius en el règim simplificat de l’IVA i que exerceixin l’activitat de transport de viatgers o de mercaderies per carretera, per adquirir determinats mitjans de transport: 308
  • Reintegrament de compensacions en el règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca: 341

Impost sobre les primes d’assegurances

  • Juny 2025: 430

Impostos especials de fabricació

  • Abril 2025. Grans empreses: 561, 562, 563
  • Juny 2025: 548, 566, 581
  • Juny 2025: 573 (autoliquidació), A24 (sol·licitud de devolució)
  • Segon trimestre 2025: 521, 522, 547
  • Segon trimestre 2025. Activitats V1, F1: 553 (establiments autoritzats per a la gestió de la comptabilitat en suport paper)
  • Segon trimestre 2025. Sol·licituds de devolució: 506, 507, 508, 524, 572
  • Declaració d’operacions pels destinataris registrats i representants fiscals: 510

Impost especial sobre l’electricitat

  • Juny 2025. Grans empreses: 560
  • Segon trimestre 2025. Excepte grans empreses: 560

Impostos mediambientals

  • Juny 2025. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Autoliquidació: 592
  • Segon trimestre 2025. Impost sobre els gasos fluorats d’efecte d’hivernacle. Autoliquidació: 587. Sol·licitud de devolució: A23. Presentació comptabilitat d’existències
  • Segon trimestre 2025. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Autoliquidació: 592. Sol·licitud de devolució: A22
  • Any 2025. Impost sobre l’emmagatzematge de combustible nuclear gastat i residus radioactius en instal·lacions centralitzades. Segon pagament fraccionat 585

Impost especial sobre el carbó

  • Segon trimestre 2025: 595

Impost sobre les transaccions financeres

  • Juny 2025: 604

Aportació a realitzar pels prestadors del servei de comunicació audiovisual televisiu i pels prestadors del servei d’intercanvi de vídeos a través de plataforma d’àmbit geogràfic estatal o superior al d’una comunitat autònoma

  • Pagament a compte 2P 2025: 793

Fins al 25 de juliol

Impost sobre societats i impost sobre la renda de no residents (establiments permanents i entitats de rendes constituïdes a l’estranger amb presència en territori espanyol)

  • Declaració anual 2024. Entitats el període impositiu de les quals coincideixi amb l’any natural: 200, 206, 220.

Resta d’entitats: en els vint-i-cinc dies naturals següents als sis mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Declaració de prestació patrimonial per conversió d’actius per impost diferit en crèdit exigible enfront de l’Administració Tributària

  • Any 2024. Entitats el període impositiu de les quals coincideixi amb l’any natural: 221

Resta d’entitats: en els vint-i-cinc dies naturals següents als sis mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Declaració informativa anual d’ajuts rebuts en el marc del règim econòmic i fiscal de Canàries i altres ajuts d’Estat per contribuents de l’impost sobre societats i impost sobre la renda de no residents (establiments permanents i entitats en atribució de rendes constituïdes a l’estranger amb presència en territori espanyol)

  • Any 2024. Entitats el període impositiu de les quals coincideixi amb l’any natural: 282

Resta d’entitats: en els vint-i-cinc dies naturals següents als sis mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Declaració informativa anual d’ajuts rebuts en el marc del règim fiscal especial de les Illes Balears per contribuents de l’impost sobre societats i impost sobre la renda de no residents (establiments permanents)

  • Any 2024. Entitats el període impositiu de les quals coincideixi amb l’any natural: 283

Resta d’entitats: en els vint-i-cinc dies naturals següents als sis mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Fins al 30 de juliol

IVA

  • Juny 2025. Autoliquidació: 303
  • Juny 2025. Grup d’entitats, model individual: 322
  • Juny 2025. Grup d’entitats, model agregat: 353
  • Juny 2025. Operacions assimilades a les importacions: 380

Impostos mediambientals

  • Segon trimestre 2025. Impost sobre el dipòsit de residus en abocadors, la incineració i la coincineració de residus. Autoliquidació: 593

Fins al 31 de juliol

Número d’identificació fiscal

  • Segon trimestre 2025. Comptes i operacions els titulars dels quals no han facilitat el NIF a les entitats de crèdit: 195

IVA

  • Juny 2025. Finestreta única – Règim d’importació: 369
  • Segon trimestre 2025: Finestreta única – Règims exterior i de la Unió: 369

Impost sobre dipòsits en les entitats de crèdit

  • Autoliquidació 2024: 411
  • Pagament a compte. Autoliquidació 2025: 410

Impost sobre determinats serveis digitals

  • Segon trimestre 2025: 490

Impostos mediambientals

  • Juny 2025. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Presentació comptabilitat i llibre registre d’existències
  • Segon trimestre 2025. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Presentació comptabilitat i llibre registre d’existències

Imposat temporal de solidaritat de les grans fortunes

  • Any 2024: 718

Declaració informativa sobre pagaments transfronterers

  • Segon trimestre 2025: 379

Declaració informativa d’actualització de determinats mecanismes transfronterers comercialitzables

  • Segon trimestre 2025: 235

Declaració informativa trimestral d’operacions de comerç de béns corporals fetes en la Zona Especial Canària sense que les mercaderies transitin per territori canari

  • Segon trimestre 2025: 281

 

Agost

Fins al 12 d’agost

INTRASTAT – Estadístic Comerç Intracomunitari

  • Juliol 2025. Obligats a subministrar informació estadística

Fins al 20 d’agost

Renda i societats

Retencions i ingressos a compte de rendiments del treball, activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de renda, guanys derivats d’accions i participacions de les institucions d’inversió col·lectiva, rendes d’arrendament d’immobles urbans, capital mobiliari, persones autoritzades i saldos en comptes i, de rendes de no residents obtingudes sense establiment permanent.

  • Juliol 2025. Grans empreses: 111, 115, 117, 123, 124, 126, 128, 216, 230

IVA

Sol·licitud de devolució per subjectes passius en el règim simplificat de l’IVA i que exerceixin l’activitat de transport de viatgers o de mercaderies per carretera, per adquirir determinats mitjans de transport: 308

Impostos especials de fabricació

  • Maig 2025. Grans empreses: 561, 562, 563
  • Juliol 2025: 548, 566, 581
  • Juliol 2025: 573 (autoliquidació), A24 (sol·licitud de devolució)
  • Segon trimestre 2025. Excepte grans empreses: 561, 562, 563
  • Declaració d’operacions pels destinataris registrats i representants fiscals: 510

Impost especial sobre l’electricitat

  • Juliol 2025 Grans empreses: 560

Impostos mediambientals

  • Juliol 2025. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Autoliquidació: 592

Impost sobre les transaccions financeres

  • Juliol 2025: 604

Fins al 31 d’agost

IVA

  • Juliol 2025. Finestreta única – Règim d’importació: 369

CATALUNYA. AJUTS I SUBVENCIONS PER EMPRESES I PIMES

Per a les empreses i pimes a continuació relacionem una llista d’ajuts, subvencions i finançament a Catalunya que poden resultar d’interès per a l’impuls de noves idees i la promoció de nous projectes empresarials

Llegir més

1. Ajut temporal excepcional destinat a les explotacions amb cultius d’horta i de cítrics afectades per la dana l’any 2024, corresponents al Programa de desenvolupament rural (PDR) 2014-2022 (mesura 23)

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9430

Data de publicació: 10/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9430/2093170.pdf

2. Subvencions, en règim de concurrència no competitiva, per a l’edició d’audiollibres en llengua catalana o occitana

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9430

Data de publicació: 10/06/2025

Termini: 31/10/2025

Organisme oficial: Institut Català de les Empreses Culturals

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9430/2093068.pdf

3. Ajuts de minimis destinats a les explotacions agràries d’arròs que utilitzin llavor certificada

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9429

Data de publicació: 6/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9429/2092940.pdf

4. Subvencions per fomentar les coproduccions internacionals minoritàries de llargmetratges cinematogràfics

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9427

Data de publicació: 4/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Institut Català de les Empreses Culturals

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9427/2092068.pdf

5. Subvencions del Departament d’Empresa i Treball per al desenvolupament del programa Consolida’t, de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9426

Data de publicació: 3/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Departament d’Empresa i Treball

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9426/2091849.pdf

6. Ajuts a la línia de finançament per a actuacions de millora en l’estalvi energètic d’instal·lacions i equips i per a projectes d’economia circular dels establiments que prestin serveis d’allotjament turístic de Catalunya, en el marc de l’instrument europeu Next Generation i del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9427

Data de publicació: 4/06/2025

Termini: 31/07/2025

Organisme oficial: Departament d’Empresa i Treball

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9427/2092182.pdf

7. Ajuts de minimis al sector agrícola per a l’assessorament i el suport tècnic en matèria de fertilització sostenible

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9439

Data de publicació: 23/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9439/2095414.pdf

8. Subvencions per a projectes empresarials duts a terme en zones de transició nuclear

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9443

Data de publicació: 30/06/2025

Termini: 30/07/2025

Organisme oficial: Agència per a la Competitivitat de l’Empresa

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9443/2096582.pdf

9. Línia de subvencions per a inversions empresarials d’alt impacte

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9438

Data de publicació: 20/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Agència per a la Competitivitat de l’Empresa

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9438/2095165.pdf

10. Subvencions per a l’any 2025 en relació amb les actuacions del programa Orienta (SOC-ORIENTA)

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9440

Data de publicació: 25/06/2025

Termini: 16/07/2025

Organisme oficial: Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9440/2095848.pdf

11. Ajuts per al manteniment de les àrees de baixa càrrega de combustible estratègiques i complementàries per a la prevenció de danys forestals mitjançant pasturatge, en el marc del Programa estratègic de la Política agrària comuna 2023-2027 (intervenció 6881.2)

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Núm. de butlletí: 9436

Data de publicació: 18/06/2025

Termini: 19/08/2025

Organisme oficial: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/9436/2094717.pdf

AJUTS I SUBVENCIONS PER A EMPRESES I PIMES

Per a les empreses i pimes relacionem a continuació una llista d’ajuts, subvencions i finançament en l’àmbit estatal que poden resultar d’interès per a l’impuls de noves idees i la promoció de nous projectes empresarials

Llegir més

1. Ajuts a projectes de producció de bateries del vehicle elèctric

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 142

Data de publicació: 13/06/2025

Termini: 17/07/2025

Organisme oficial: Ministeri d’Hisenda

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/13/pdfs/BOE-B-2025-21959.pdf

2. Programa de suport al transport sostenible i digital

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 139

Data de publicació: 10/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/10/pdfs/BOE-B-2025-21599.pdf

3. Subvencions destinades a la realització de projectes d’R+D+I

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 137

Data de publicació: 7/06/2025

Termini: 8/07/2025

Organisme oficial: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/07/pdfs/BOE-B-2025-21274.pdf

4. Ajuts, en règim de concurrència competitiva, per al foment de la cultura de la innovació pública 2025

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 153

Data de publicació: 26/06/2025

Termini: 17/09/2025

Organisme oficial: Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/26/pdfs/BOE-B-2025-24106.pdf

5. Ajuts corresponents al Pla de renovació del parc nacional de maquinària agrària (PLA RENOVE) per a l’exercici 2025

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 151

Data de publicació: 24/06/2025

Termini: 15/09/2025

Organisme oficial: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/24/pdfs/BOE-B-2025-23815.pdf

6. Subvencions a entitats associatives del sector agrari i alimentari, per a la realització d’activitats específiques d’especial interès per al sector agroalimentari espanyol, així com la seva integració en entitats d’àmbit europeu

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 148

Data de publicació: 20/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/20/pdfs/BOE-A-2025-12599.pdf

7. Ajuts estatals per a la producció de llargmetratges i curtmetratges i regula l’estructura del registre administratiu d’empreses cinematogràfiques i audiovisuals

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 146

Data de publicació: 18/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/18/pdfs/BOE-A-2025-12392.pdf

8. Subvencions a entitats de dones rurals d’àmbit nacional, per a la realització d’activitats d’especial interès per a impulsar el paper de la dona en el desenvolupament rural

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 152

Data de publicació: 25/06/2025

Termini: 23/07/2025

Organisme oficial: Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/25/pdfs/BOE-B-2025-23947.pdf

9. Subvencions sotmeses al règim general de subvencions de l’IMSERSO per a les actuacions de turisme i termalisme per a persones amb discapacitat durant l’any 2025

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 154

Data de publicació: 27/06/2025

Termini: 28/07/2025

Organisme oficial: Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/27/pdfs/BOE-B-2025-24247.pdf

10. Programa de suport al transport sostenible i digital

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 152

Data de publicació: 25/06/2025

Termini: sense determinar

Organisme oficial: Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/25/pdfs/BOE-B-2025-23943.pdf

11. Ajuts a l’impuls de l’economia circular de béns d’equip per a energies renovables (1a convocatòria – Programa Renocicla) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Butlletí Oficial de l’Estat

Núm. de butlletí: 155

Data de publicació: 28/06/2025

Termini: 16/09/2025

Organisme oficial: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

https://www.boe.es/boe/dias/2025/06/28/pdfs/BOE-B-2025-24527.pdf