PUBLICADA L’ORDRE MINISTERIAL PER LA QUAL ES REGULEN ELS SISTEMES INFORMÀTICS DE FACTURACIÓ D’EMPRESARIS I PROFESSIONALS I VERI*FACTU

La publicació d’aquesta ordre ministerial suposa l’inici del còmput del termini màxim de nou mesos en què els fabricants i comercialitzadors de sistemes de facturació per a empresaris i professionals han de comercialitzar productes adaptats a la normativa. Es desenvolupa el Reial decret 1007/2023, de 5 de desembre, concretant i detallant els aspectes i continguts de caràcter tècnic del disseny dels programes de facturació, així com els formats de remissió de la informació a la seu electrònica de l’AEAT (Sistema Veri*Factu).

Llegir més

El 28 d’octubre de 2024 es publicà l’Ordre HAC7/1177/2024, de 17 d’octubre, que completa el desenvolupament normatiu de l’article 29.2.j) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en relació específicament amb els sistemes informàtics de facturació d’empresaris i professionals.

La publicació d’aquesta ordre ministerial suposa l’inici del còmput del termini màxim de nou mesos en què els fabricants i comercialitzadors de sistemes de facturació per a empresaris i professionals han de comercialitzar productes adaptats a la normativa. Aquest termini màxim no impedeix que la comercialització de sistemes informàtics de facturació adaptats es pugui iniciar anticipadament, atès que els fabricants i desenvolupadors de sistemes de facturació han estat permanentment informats del contingut dels annexos tècnics d’aquesta ordre ministerial durant la seva elaboració.

La publicació d’aquesta ordre ministerial suposa el compliment de desenvolupament que s’estableix en la disposició final tercera del Reial decret 1007/2003, de 5 de desembre, els objectius més destacables de la qual són:

  • Reforçar l’obligació d’emetre factura de totes les operacions que fan empresaris i professionals.
  • Aconseguir que totes les operacions que es realitzin es gravin en el sistema informàtic de manera segura, no manipulable, accessible i amb una estructura i format estàndard per a facilitar la llegibilitat dels registres, l’anàlisi automatitzada i la simultània remissió a l’Administració Tributària.
  • Facilitar el compliment de les obligacions tributàries, tal com s’ha constatat en aquells països en què s’ha implantat l’obligació de remissió de les dades de manera prèvia, immediata o posterior al moment de realització de les operacions.

El Reial decret 1007/2023 estableix requisits que reforcen la seguretat i integritat dels registres de facturació. A través d’aquest reglament, es detallen els atributs que han de garantir els sistemes de facturació pel que fa a la integritat, conservació i llegibilitat de les dades. A més, introdueix l’obligatorietat d’incloure codis QR i frases específiques en les factures emeses per aquests sistemes. La finalitat és assegurar la traçabilitat i autenticitat de les factures emeses electrònicament, que permet una millor supervisió i verificació per part de l’Administració Tributària.

Ús d’un sistema informàtic per a múltiples contribuents

Quan un mateix sistema de facturació és emprat per diversos contribuents, aquest ha d’operar com si fos un sistema separat per a cadascun d’ells. Això implica gestionar de manera independent els registres de cada contribuent, crear cadenes de registres individuals, funcionar de manera autònoma com a sistema «VERI*FACTU» per a cadascun i mostrar, de manera clara, la identitat del contribuent en cada operació en curs. A més, quan el sistema suporta múltiples usuaris, ha de mostrar el seu estat actual (alta, baixa, etc.) mitjançant missatges explicatius.

Característiques del sistema VERI*FACTU

El sistema VERI*FACTU permet la connexió directa amb la seu electrònica de l’Agència Tributària, enviant registres de facturació automàticament en el moment de la seva emissió. Aquest mètode garanteix a l’administració un accés en temps real a l’activitat econòmica de les empreses, i els sistemes etiquetats com a VERI*FACTU es presumeixen conformes amb els requisits legals.

Requisits per a la remissió d’informació a l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT)

Perquè els sistemes informàtics enviïn registres de facturació a l’AEAT, han de complir amb les següents especificacions:

  • Estar connectats a Internet per comunicar-se amb els serveis electrònics de l’AEAT.
  • Gestionar certificats electrònics per a l’autenticació i signatura dels registres.
  • Enviar els registres en el format i amb les garanties de seguretat estipulades, de manera automatitzada o en resposta a requeriments.
  • Processar adequadament les respostes rebudes de l’AEAT.

Garanties d’integritat i inalterabilitat dels registres

La normativa exigeix que els sistemes assegurin la integritat i inalterabilitat dels registres mitjançant la generació d’una petjada o hash per a cada registre, facilitant una verificació ràpida. Els registres s’han de signar electrònicament, i el sistema ha de verificar tant la signatura com la cadena de registres quan es conserven en el sistema. Si es detecta una vulneració en la integritat, el sistema activarà una alarma i generarà un registre d’esdeveniment detallant l’incident.

Remissió dels registres de facturació a l’AEAT

En enviar registres de facturació a l’AEAT, els sistemes informàtics s’han d’identificar electrònicament usant certificats vàlids, complint amb els requisits mínims d’autenticació establerts per a l’àmbit de les administracions públiques. L’enviament el pot ser fer directament pel contribuent o bé un representant autoritzat.

Declaració responsable dels sistemes informàtics

Cada sistema de facturació ha d’incloure una declaració responsable, elaborada pel productor, que garanteixi el compliment de la normativa vigent. Aquesta declaració ha de contenir informació estructurada sobre el sistema, inclòs el seu nom, codi identificador, versió específica, components i funcions, a més d’especificar si compleix amb el reglament i si és compatible amb VERI*FACTU. Així mateix, ha d’incloure les dades de contacte i la identificació de l’entitat productora.

Inici i renúncia al sistema VERI*FACTU

Els sistemes poden començar el seu funcionament com a VERI*FACTU en qualsevol moment, però han de mantenir aquest estat fins al final de l’any natural. Per renunciar a l’ús de VERI*FACTU, el contribuent ha de notificar a l’AEAT l’última data de funcionament com a tal, enviant aquesta informació abans de l’últim dia de l’any en què es desitja renunciar.

Entrada en vigor

La normativa entra en vigor el 29 d’octubre de 2024. No obstant això, tant els proveïdors com els contribuents hauran d’ajustar els seus sistemes per a complir amb aquesta normativa a partir de juliol de 2025.

MATERNITAT I VACANCES: EVITI RISCOS LABORALS AMB EL CONTRACTE DE SUBSTITUCIÓ

Si té contractada una substituta i la seva treballadora titular planeja iniciar vacances després de la seva baixa maternal, asseguri’s que el contracte de substitució finalitzi abans de les vacances. D’aquesta manera, evitarà possibles reclamacions i garantirà el compliment de la normativa vigent…

Llegir més

En la nostra labor d’assessoria laboral, volem mantenir-lo informat sobre aspectes importants de la gestió de personal que poden afectar la seva empresa. Un d’aquests temes és l’ús del contracte de substitució i les seves implicacions quan una treballadora, després d’una baixa de maternitat, sol·licita vacances. A continuació, li expliquem els punts clau per evitar problemes legals i laborals.

Què és un contracte de substitució?

El contracte de substitució, anteriorment denominat contracte d’interinitat, permet contractar temporalment un empleat (substitut) per cobrir l’absència d’un altre que té el seu contracte suspès, amb dret a reserva del seu lloc de treball. Aquest contracte és aplicable en situacions d’incapacitat temporal, permís per naixement i cura de menor, o excedències.

  • Atenció. La llei estableix que, una vegada que el treballador titular es reincorpora al seu lloc, el contracte de substitució s’extingeix automàticament. No és un contracte indefinit, sinó que la seva durada es limita al període d’absència del titular.

Contracte de substitució i formació

És possible incorporar el substitut fins i tot abans de l’absència del treballador titular, perquè rebi una mínima formació en les seves funcions. A més, la llei permet que el substitut faci altres tasques que l’empresa consideri necessàries, sense que necessàriament hagi de fer les mateixes funcions que el treballador que es troba de baixa.

Vacances després de la baixa maternal

És comú que, després d’una baixa per maternitat, la treballadora sol·liciti les seves vacances. No obstant això, les vacances no són una causa de suspensió del contracte amb dret a reserva de plaça. Això significa que el contracte de substitució no es pot estendre per cobrir el període de vacances del treballador titular.

  • Atenció. Els tribunals consideren que les vacances són una situació plenament previsible, per la qual cosa no és adequat utilitzar un contracte de substitució per a aquestes absències.

Què fer llavors?

Des de l’última reforma laboral, la normativa estableix que per cobrir períodes de vacances, l’empresa haurà d’utilitzar un contracte temporal per circumstàncies de la producció, adaptat específicament a aquestes necessitats.

Casos específics: maternitat, lactància i vacances consecutives

En situacions en què una treballadora acumuli permisos retribuïts de lactància després de la seva baixa maternal, seguits de les seves vacances, és important tenir en compte el següent:

  • Finalització del contracte de substitució: el contracte de substitució ha d’acabar en finalitzar el permís de lactància i abans que la treballadora iniciï les seves vacances. Si no ho fa, es corre el risc que aquest contracte s’interpreti com a indefinit, la qual cosa podria generar problemes legals i reclams d’acomiadament improcedent.

Conseqüències de no extingir el contracte a temps

Si el contracte de la substituta continua durant les vacances de la treballadora titular, la finalització d’aquest contracte es pot considerar com un acomiadament improcedent, amb totes les implicacions legals que això comporta.

ÉS POSSIBLE CANVIAR L’ASSEGURANÇA DE VIDA VINCULADA A LA HIPOTECA? ÉS OBLIGATORI CONTRACTAR-LA AMB EL BANC?

Pot canviar o cancel·lar l’assegurança de vida quan vulgui. L’única cosa que ha de fer és notificar a l’asseguradora amb un mes d’antelació per escrit. Recordi que, si cancel·la l’assegurança, és probable que perdi la bonificació en la hipoteca. Li ho expliquem…

Llegir més

Més d’una vegada es deu haver preguntat si les assegurances de vida associades a les compres d’habitatge i vinculades a les hipoteques són obligatòries, o si s’han de contractar amb el banc i altres dubtes. Això s’ho deu haver preguntat perquè quan es compra un habitatge, una vegada aprovada la hipoteca, el primer que li intenten vendre és l’assegurança de vida. Els bancs fan un gran negoci amb aquestes assegurances de vida perquè en general, de manera estadística, és poc probable que succeeixin desgràcies. Gràcies a l’estadística, el banc guanya molts diners.

Entrem en matèria. Una assegurança de vida hipotecària és una pòlissa que protegeix la seva família en cas de defunció o invalidesa, assegurant el pagament del deute amb el banc. En poques paraules, és un salvavides financer que evita que la seva família quedi amb una hipoteca pendent de pagar.

És obligatori contractar aquesta assegurança?

No! Des del 2019, gràcies a la nova llei hipotecària, els bancs ja no poden obligar a contractar aquest tipus d’assegurança. No obstant això, moltes entitats ofereixen bonificacions en l’interès de la hipoteca si adquireix un dels seus productes d’assegurança.

Puc canviar o cancel·lar la meva assegurança de vida hipotecària?

Per descomptat que sí. Pot canviar o cancel·lar l’assegurança de vida quan vulgui. L’única cosa que ha de fer és notificar a l’asseguradora amb un mes d’antelació per escrit. Recordi que, si cancel·la l’assegurança, és probable que perdi la bonificació en la hipoteca.

Què passa si vull cancel·lar l’assegurança i el banc m’ho impedeix?

Si el banc intenta obligar-lo a mantenir l’assegurança, té dret de reclamar. La llei el protegeix i no permet que les entitats financeres imposin condicions abusives.

És més barat contractar l’assegurança de vida amb el banc?

La resposta és que no sempre. Sovint, les assegurances de vida ofertes pels bancs són més cares que les d’altres asseguradores. Recomanem comparar preus i cobertures abans de prendre una decisió. Potser un comparador d’assegurances pot funcionar. Així i tot, també és important valorar les cobertures.

En resum

  • No hi ha obligació d’assegurança de vida
  • Flexibilitat: pot canviar d’asseguradora quan vulgui
  • Compari: el millor és comparar preu, però també cobertures. A vegades el barat surt car.
  • Defensi els seus drets: si el banc pressiona, podem posar-hi fre.

PRESENTACIÓ DEL MODEL 232 DE DECLARACIÓ INFORMATIVA DE LES OPERACIONS VINCULADES I AMB PARADISOS FISCALS

El pròxim 2 de desembre de 2024 (per a entitats el període impositiu de les quals coincideixi amb l’any natural) venç el termini per a presentar la declaració informativa d’operacions vinculades d’operacions i situacions relacionades amb països o territoris qualificats de paradisos fiscals durant l’exercici 2023 (model 232).

Llegir més

Li recordem que el pròxim 2 de desembre de 2024 venç el termini per presentar la declaració informativa d’operacions vinculades d’operacions i situacions relacionades amb països o territoris qualificats de paradisos fiscals durant l’exercici 2023 (model 232).

És un model informatiu en el qual s’inclouen les operacions de l’empresa amb persones o entitats vinculades efectuades en l’exercici anterior, en aquest cas 2023.

Són entitats o persones vinculades: una entitat i els seus socis, administradors, i els seus cònjuges o parents fins al tercer grau; dues entitats pertanyents al mateix grup i els seus socis, administradors i els seus cònjuges o parents fins al tercer grau; una entitat i una altra participada en almenys el 25% del capital social.

Quines operacions es presenten en el model 232?

  • Operacions amb persones o entitats vinculades, en compliment de l’obligació prevista en la norma d’incloure, en les declaracions que així es prevegi, la informació relativa a les operacions vinculades.
  • Les operacions amb persones o entitats vinculades en cas d’aplicació de la reducció de rendes procedents de determinats actius intangibles
  • Operacions i situacions relacionades amb països o territoris considerats com a paradisos fiscals.

Quines operacions queden excloses de l’obligació de presentar el model 232?

  • Grups fiscals (independentment del volum d’operacions).
  • AIE, UTE (independentment del volum d’operacions) amb l’excepció d’UTE o altres formes anàlogues de col·laboració que s’acullin a l’exempció de les rendes obtingudes a l’estranger a través d’establiment permanent.
  • Operacions realitzades en l’àmbit d’ofertes públiques de venda o d’ofertes públiques d’adquisició de valors (independentment del volum d’operacions).

En quin termini s’ha de presentar?

Per a les operacions reportades durant l’exercici 2023 (el període impositiu del qual coincideixi amb l’any natural), el termini de presentació per a aquest any del model 232 és el 02-12-2024.

Per a la resta d’entitats (període impositiu no coincideixi amb l’any natural): en el mes següent als deu mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Qui ha de presentar el model 232?

L’han de presentar els contribuents de l’impost sobre societats i de l’impost sobre la renda no residents que actuïn mitjançant establiment permanent i les entitats en règim d’atribució de rendes constituïdes a l’estranger amb presència en el territori espanyol que efectuïn les següents operacions amb persones o entitats vinculades:

  • Operacions dutes a terme amb la mateixa persona o entitat vinculada sempre que l’import de la contraprestació del conjunt d’operacions en el període impositiu superi els 250.000 € de valor de mercat.
  • Operacions específiques, sempre que l’import conjunt de cadascuna d’aquestes operacions en el període impositiu superi els 100.000 € (vendes d’immobles, de participacions, etc.).
  • Quan existeixin operacions del mateix tipus que, al seu torn, utilitzin el mateix mètode de valoració, sempre que l’import conjunt d’aquestes operacions en el període impositiu sigui superior al 50% del volum de negoci de l’entitat.
  • Si s’aplica la reducció de les rendes procedents de determinats actius intangibles, en obtenir rendes a conseqüència de la cessió de determinats intangibles a persones o entitats vinculades.
  • En aquells casos en els quals el contribuent efectuï operacions i tingui valors en països o territoris qualificats de paradisos fiscals independentment del seu import.

És important recalcar la importància de la correcta declaració i presentació d’aquestes operacions en el model 232, atès que, en virtut de l’article 198 de la Llei General Tributària, l’Agència Tributària pot sancionar amb 20 euros per dada omesa, amb un mínim 300 euros i un màxim 20.000 euros. No obstant això, si la declaració es presenta fora de termini sense requeriment previ, la sanció i límits anteriors es rebaixen a la meitat.

D’altra banda, la presentació incorrecta del model 232, inexacta o amb dades falses, exposa al contribuent a una multa pecuniària proporcional de fins al 2% de l’import de les operacions no declarades o declarades incorrectament, amb un mínim de 500 €.

OBLIGACIONS FISCALS NOVEMBRE – DESEMBRE 2024

Volem recordar-li les seves obligacions fiscals corresponents als mesos de novembre – desembre 2024. Per qualsevol dubte o consulta ens té a la seva disposició.

Llegir més

Novembre

Fins al 5 de novembre

Renda

  • Ingrés del segon termini de la declaració anual de 2023, si es va fraccionar el pagament: 102

Fins al 12 de novembre

INTRASTAT – Estadística Comerç Intracomunitari

  • Octubre 2024. Obligats a subministrar informació estadística

Fins al 20 de novembre

Renda i societats

Retencions i ingressos a compte de rendiments del treball, activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de renda, guanys derivats d’accions i participacions de les institucions d’inversió col·lectiva, rendes d’arrendament d’immobles urbans, capital mobiliari, persones autoritzades i saldos en comptes.

  • Octubre 2024. Grans empreses: 111, 115, 117, 123, 124, 126, 128, 216, 230

IVA

  •  · Octubre 2024. Declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries: 349

Impost sobre les primes d’assegurances

  • Octubre 2024: 430 

Impostos especials de fabricació

  • Agost 2024. Grans empreses: 561, 562, 563
  • Octubre 2024: 548, 566, 581
  • Tercer trimestre 2024. Excepte grans empreses: 561, 562, 563
  • Declaració d’operacions pels destinataris registrats, representants fiscals i receptors autoritzats: 510

Impost especial sobre l’electricitat

  • Octubre 2024. Grans empreses: 560

Impostos mediambientals

  • Octubre 2024. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Autoliquidació: 592
  • Any 2024. Impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica. Tercer pagament fraccionat: 583

Impost sobre les transaccions financeres

  • Octubre 2024: 604

Fins al 26 de novembre

Declaració informativa anual d’ajuts rebuts en el marc del règim fiscal especial de les Illes Balears

  • Any 2023: 283. Per a contribuents a qui el termini de presentació del model 283 hagués finalitzat abans de l’1 de novembre de 2024.

Resta d’entitats: vint-i-cinc dies naturals següents als sis mesos posteriors a la fi del període impositiu.

Fins al 30 de novembre

IVA

  • Octubre 2024. Finestreta única – Règim d’importació: 369

 

Desembre

Fins al 2 de desembre

IVA

  • Octubre 2024. Autoliquidació: 303

  • Octubre 2024. Grup d’entitats, model individual: 322

  • Octubre 2024. Grup d’entitats, model agregat: 353

  • Octubre 2024. Operacions assimilades a les importacions: 380

  • Sol·licitud d’inscripció/baixa. Registre de devolució mensual: 036

  • Sol·licitud aplicació règim de deducció comuna per a sectors diferenciats per a 2025: sense model

  • SII. Renúncia a la gestió electrònica dels llibres registre: 036

Impostos Mediambientals

  • Octubre 2024. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Presentació comptabilitat i llibre registre d’existències

  • Any 2023. Impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica. Autoliquidació anual: 583

  • Any 2024: Impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica. Autoliquidació anual per cessament d’activitat del gener a l’octubre de 2024: 588

Declaració informativa d’operacions vinculades i d’operacions i situacions relacionades amb països o territoris qualificats de paradisos fiscals

  • Any 2023: Entitats període impositiu del qual coincideixi amb l’any natural: 232

    Resta d’entitats: el mes següent als deu mesos posteriors a la fi del període impositiu

Fins al 12 de desembre

INTRASTAT – Estadística Comerç Intracomunitari

  • Novembre 2024. Obligats a subministrar informació estadística

Fins al 20 de desembre

Renda i Societats

Retencions i ingressos a compte de rendiments del treball, activitats econòmiques, premis i determinats guanys patrimonials i imputacions de renda, guanys derivats d’accions i participacions de les Institucions d’Inversió Col·lectiva, rendes d’arrendament d’immobles urbans, capital mobiliari, persones autoritzades i saldos en comptes.

  • Novembre 2024. Grans empreses: 111, 115, 117, 123, 124, 126, 128, 216, 230

Pagaments fraccionats Societats i establiments permanents de no residents

  • Exercici en curs:

    • Règim general: 202

    • Règim de consolidació fiscal (grups fiscals): 222

IVA

  • Novembre 2024. Declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries: 349

Impost sobre les primes d’assegurances

  • Novembre 2024: 430

Impostos especials de fabricació

  • Setembre 2024. Grans empreses: 561, 562, 563

  • Novembre 2024: 548, 566, 581

  • Declaració d’operacions pels destinataris registrats, representants fiscals i receptors autoritzats: 510

Impost especial sobre l’electricitat

  • Novembre 2024. Grans empreses: 560

Impostos Mediambientals

  • Novembre 2024. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Autoliquidació: 592

  • Any 2023. Impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica. Declaració informativa anual d’operacions amb contribuents: 591

  • Any 2024. Impost sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus radioactius resultants de la generació d’energia nucleoeléctrica. Segon pagament fraccionat: 584

Impost sobre les transaccions financeres

  • Novembre 2024: 604

Fins al 30 de desembre

IVA

  • Novembre 2024. Autoliquidació: 303

  • Novembre 2024. Grup d’entitats, model individual: 322

  • Novembre 2024. Grup d’entitats, model agregat: 353

  • Novembre 2024. Operacions assimilades a les importacions: 380

Fins al 31 de desembre

Renda

  • Renúncia o revocació estimació directa simplificada i estimació objectiva per a 2025 i successius: 036/037

IVA

  • Novembre 2024. Finestreta única – Règim d’importació: 369

  • Segon trimestre 2024: sol·licitud de reemborsament de les quotes tributàries suportades per les forces armades dels Estats membres de la UE : 381

  • Renúncia o revocació règims simplificat i agricultura, ramaderia i pesca per a 2025 i successius: 036/037

  • Opció o revocació per la determinació de la base imposable mitjançant el marge de benefici global en el règim especial dels béns usats, objectes d’art, antiguitats i objectes de col·lecció per a 2025 i successius: 036

  • Opció tributació en destinació vendes a distància a uns altres països de la Unió Europea per a 2025 i 2026: 036

  • Renúncia règim de deducció comuna per a sectors diferenciats per a 2025: sense model

  • Comunicació d’alta en el règim especial del grup d’entitats: 039

  • Opció o renúncia per la modalitat avançada del règim especial del grup d’entitats: 039

  • Comunicació anual relativa al règim especial del grup d’entitats: 039

  • Opció pel règim especial del criteri de caixa per a 2025: 036/037

  • Renúncia al règim especial del criteri de caixa per a 2025, 2026 i 2027: 036/037

Impostos Mediambientals

  • Novembre 2024. Impost especial sobre els envasos de plàstic no reutilitzables. Presentació comptabilitat i llibre registre d’existències

Declaració d’informació de la utilització de determinats mecanismes transfronterers de planificació fiscal

  • Any 2023: 236