COVID-19. APROBADO NUEVO PAQUETE DE MEDIDAS ECONÓMICAS Y SOCIALES

El Consejo de Ministros del día 21 de abril ha aprobado un Real Decreto-Ley de Medidas Urgentes complementarias para apoyar a la economía y al empleo, que incorpora un nuevo “paquete” de más de 30 medidas que refuerzan la financiación de las empresas, ofrecen apoyo en el ámbito fiscal, facilitan el ajuste de la economía, y protegen el empleo y a los ciudadanos.

Llegir més

COVID-19. Aprobado nuevo paquete de medidas económicas y sociales

El Consejo de Ministros del día 21 de abril ha aprobado un Real Decreto-Ley de Medidas Urgentes complementarias para apoyar a la economía y al empleo, que incorpora un nuevo “paquete” de más de 30 medidas que refuerzan la financiación de las empresas, ofrecen apoyo en el ámbito fiscal, facilitan el ajuste de la economía, y protegen el empleo y a los ciudadanos.

Le informamos que el Consejo de Ministros del día 21 de abril ha aprobado un Real Decreto-Ley de medidas urgentes complementarias para apoyar a la economía y al empleo  centradas en el apoyo a las empresas y a los trabajadores que refuerza, complementa y amplía las decisiones adoptadas desde la segunda semana de marzo para contrarrestar el impacto del COVID-19.

La norma incorpora más de 30 medidas que refuerzan la financiación de las empresas, ofrecen apoyo en el ámbito fiscal, facilitan el ajuste de la economía, y protegen el empleo y a los ciudadanos.

A continuación, les informamos de estas medidas más destacadas que el Gobierno ha aprobado, a la espera de que podamos conocer con más detalle estas medidas una vez que se apruebe la norma en el BOE, y de las que le mantendremos informados.

En concreto destacan:

  • Se amplía la cobertura de la prestación por desempleo a los trabajadores despedidos durante el periodo de prueba de un nuevo trabajo.
  • Se ajustan las bases imponibles de los impuestos a la situación económica, liberando 1.100 millones de euros de liquidez para las empresas, en particular pymes y autónomos.
  • Se reduce al 0% el IVA aplicable al suministro de material sanitario de productores nacionales a entidades públicas, sin ánimo de lucro y centros hospitalarios, con un ahorro de más de 1.000 millones de euros.
  • Se reduce también el IVA de los libros, revistas y periódicos electrónicos para alinearlo con el aplicable a los de papel.
  • La Línea de Avales del ICO de 100.000 millones de euros permitirá cubrir pagarés de empresa y reforzar las sociedades de garantía recíproca de las Comunidades Autónomas.
  • Se habilita al Consorcio de Compensación de Seguros para que actúe como reasegurador de los riesgos del seguro de crédito, lo que reforzará la canalización de recursos para el crédito comercial.
  • Se incrementa el ámbito de aplicación de los ERTEs por causa de fuerza mayor para cubrir caídas significativas de actividad en aquellos sectores considerados esenciales que también han visto reducidos sus ingresos.
  • Se prorroga dos meses el carácter preferente del trabajo a distancia, así como el derecho de adaptación del horario y reducción de la jornada.
  • Se establece un mecanismo para la renegociación y aplazamiento del pago de alquileres de locales de negocio.
  • Se reducen los aranceles notariales para la novación de créditos no hipotecarios.
  • Se adoptan medidas de flexibilidad para ajustar a la situación actual la regulación relativa a determinados sectores y actividades, incluyendo las relativas a puertos, investigación universitaria, centros tecnológicos, trabajadores agrarios y cooperativas.
  • Se crea una Fundación deportiva dotada con fondos provenientes de la venta de derechos audiovisuales del fútbol para contribuir a financiar y dotar de estabilidad al deporte federativo, al deporte olímpico y paralímpico

1. Cobertura de la prestación por desempleo a los trabajadores despedidos durante el periodo de prueba de un nuevo trabajo.

Con el fin de seguir protegiendo y dando cobertura a personas que en el contexto actual no tengan acceso a la protección por desempleo, se amplía la cobertura de la prestación a los trabajadores cuyos contratos hayan sido extinguidos durante el periodo de prueba de un nuevo trabajo desde el 9 de marzo o aquellos que lo hayan extinguido voluntariamente desde el 1 de marzo por tener una oferta laboral en firme que haya decaído.

2. ERTEs por causa de fuerza mayor

Se modifica también la regulación de los ERTEs por causa de fuerza mayor, para cubrir las reducciones significativas de actividad en aquellos sectores considerados esenciales, pero que se han visto afectados por las medidas de reducción de la movilidad y han visto mermados sus ingresos.

3. Protección de los trabajadores fijos discontinuos

Se habilita una mayor protección para los trabajadores que tienen un contrato fijo-discontinuo de forma que pueden incorporarse a los ERTE o que puedan percibir una prestación aun cuando hubiesen agotado el desempleo.

Es el caso, por ejemplo, de muchos empleos asociados a las actividades de temporada que empiezan en esta época y que trabajan tan solo unos meses del año. Estos trabajadores tendrán una prestación de 90 días independientemente de que hubiesen consumido su desempleo o de que hubiesen cotizado.

4. Prorroga del teletrabajo y derecho de adaptación del horario y reducción de la jornada

Se prorroga dos meses el carácter preferente del trabajo a distancia, así como el derecho de adaptación del horario y reducción de la jornada.

5. Trabajadores autónomos: opción por alguna Mutua colaboradora con la Seguridad Social

Los trabajadores y trabajadoras autónomas tenían de plazo hasta el mes de junio del 2019 para realizar la opción por alguna Mutua colaboradora con la Seguridad Social para la gestión de determinadas prestaciones de Seguridad Social. El Real Decreto Ley aprobado por el Gobierno permite que, los que se dispongan a realizar la solicitud de cese de actividad, puedan optar al mismo tiempo por una mutua. El proceso garantiza que la nueva entidad les pueda reconocer el derecho y facilitar su tramitación.

Igualmente, también podrán solicitar la prestación de la Incapacidad Temporal a partir de ese momento también en la Mutua por la que opten.

6. Reducción de las cotizaciones para determinados trabajadores agrario

Se aprueba la reducción de las cotizaciones para determinados trabajadores agrarios durante los periodos de inactividad en 2020 o se simplifica del procedimiento para el aplazamiento de deuda de la Seguridad Social.

7. Inspección de Trabajo

Se suspenden los plazos de actuación de la Inspección de Trabajo y Seguridad Social, salvo en los casos en los que la intervención del organismo sea necesaria para garantizar la protección del interés general o por estar relacionados con el Covid-19.

Se refuerzan los mecanismos de control y sanción recogidos en el Real Decreto-ley 9/2020, de 27 de marzo, configurándose una sanción específica aplicable a las empresas que presenten solicitudes fraudulentas para la obtención de ERTE.

La responsabilidad empresarial implicará en este supuesto la devolución, por parte de la empresa, de las prestaciones indebidamente percibidas por sus trabajadores.

8. Cooperativas y sociedades laborales

De manera extraordinaria, el Fondo Obligatorio de Educación y Promoción de las cooperativas podrá dedicarse, durante un periodo limitado, a cualquier acción que contribuya a frenar o paliar los efectos de la crisis sanitaria derivada del Covid-19. Será posible hacerlo mediante acciones propias, donaciones a entidades públicas o privadas o la dotación de liquidez a la propia cooperativa. Se establece la devolución de dicho fondo en el plazo de diez años.

De forma temporal y extraordinaria, se flexibilizan los requisitos que permiten a las sociedades anónimas o de responsabilidad limitada la calificación de sociedad laboral para evitar que se vean privadas de esta calificación por las consecuencias de la crisis sanitaria. En concreto, se amplía el período preceptivo actual de 36 meses durante un año más.

9. Rescate de fondos de pensiones

En el ámbito de protección de los ciudadanos, se establecen los términos para el rescate de fondos de pensiones, definiéndose, entre otras cuestiones, la acreditación de las circunstancias que dan derecho a la disponibilidad de los planes, el plazo al que se vinculan dichas circunstancias y el importe máximo del que se puede disponer.

10. Se reducen los aranceles notariales

Se reducen un 50% los aranceles notariales para la novación de créditos no hipotecarios.

11. Línea Avales: moratoria de arrendamientos para familias vulnerables por el COVID-19

Para poner en marcha las medidas relativas a la moratoria de arrendamientos para familias vulnerables por el COVID-19, se habilita que la Línea de Avales aprobada en el Real Decreto-ley 11/2020 tenga una dotación de hasta 1.200 millones de euros, para garantizar los préstamos concedidos por las entidades financieras.

12. Medidas para reforzar la financiación empresarial

  • Se establece un mecanismo para la renegociación y aplazamiento del pago de alquileres de locales de negocio a grandes tenedores o empresas públicas. En el caso de que el propietario sea distinto a los anteriores, se facilita el uso de la fianza como mecanismo de pago, debiéndose ésta reponer en el plazo de un año.
  • Se amplía la cobertura de la Línea de Avales del ICO para cubrir pagarés del Mercado Alternativo de Renta Fija, fomentando así el mantenimiento de las fuentes de liquidez proporcionadas por los mercados de capitales. Asimismo, se aumenta la capacidad de las sociedades de garantía recíproca de las comunidades autónomas, mediante un reforzamiento de los reavales concedidos por la Compañía Española de Refinazamiento, S.A. (CERSA) y se garantiza que la línea podrá liberarse hasta el 31 de diciembre de 2020.
  • Se habilita al Consorcio de Compensación de Seguros para que actúe como reasegurador de los riesgos del seguro de crédito, lo que reforzará la canalización de recursos para el crédito comercial, garantizará la continuidad de las transacciones económicas y aportará seguridad a las operaciones comerciales.
  • Por otro lado se permite el aplazamiento de las cuotas de los préstamos concedidos por el IDAE en el marco de sus programas de subvenciones o ayudas reembolsables.

13. Medidas fiscales

  • Los trabajadores autónomos podrán realizar el cálculo de los pagos fraccionados del Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas y el ingreso a cuenta del régimen simplificado del Impuesto sobre el Valor Añadido con el método de estimación directa, lo que permitirá, durante el periodo afectado por el estado de alarma, ajustar el pago a los ingresos reales, en lugar de con el método de estimación objetiva, que habitualmente se utiliza por su mayor simplicidad, sin necesidad de renunciar a éste.
  • Asimismo, se establece una reducción en el pago fraccionado del IRPF y del IVA, pudiéndose descontar en cada trimestre los días en que ha habido estado de alarma. Las empresas podrán también adaptar las liquidaciones de los ingresos a cuenta a la previsión de ingresos estimada para 2020
  • Se establece la posibilidad de supeditar el pago de las deudas tributarias a la obtención de la financiación a través de la Línea de Avales.
  • Se reduce al cero por ciento el IVA aplicable al suministro de material sanitario de productores nacionales a entidades públicas, sin ánimo de lucro y centros hospitalarios, en línea con la reducción de aranceles de la Unión Europea.
  • Se reduce también el IVA de los libros, revistas y periódicos electrónicos para alinearlo con el aplicable a los de papel.

14. Otras medidas

  • Se aprueban medidas de apoyo financiero para Parques científicos y tecnológicos, mediante el aplazamiento y fraccionamiento de cuotas de préstamos para evitar su paralización como consecuencia del COVID-19.
  • Se posibilita la prórroga de los contratos predoctorales para personal investigador en formación suscritos en el ámbito de la investigación por el tiempo de duración del estado de alarma y sus prórrogas derivadas de la emergencia sanitaria causada por el COVID-19, además, por motivos justificados, se podrán prolongar los contratos hasta otros tres meses adicionales al tiempo que dure la declaración de estado de alarma.
  • Se autoriza el endeudamiento del Consorcio Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación para posibilitar el cumplimiento de los compromisos internacionales relacionados con el proyecto EuroHPC.
  • Modificación de las condiciones de las ayudas de convocatorias públicas en el ámbito universitario, para garantizar la continuidad de proyectos o la reducción de los aranceles notariales para la novación de créditos no hipotecarios. En este ámbito, se establece también una moratoria en el pago de las cuotas de marzo a diciembre 2020 de préstamos universitarios que se hayan suscrito ligados a la posesión de una renta futura.
  • Para mitigar en el ámbito portuario estatal el impacto económico del COVID-19, se establecen una serie de medidas excepcionales y transitorias que den respuesta al mismo. Las medidas responden a una eventual reducción de la actividad mínima comprometida en los títulos habilitantes otorgados en los puertos y permitirán a las Autoridades Portuarias alterar los tráficos mínimos establecidos en dichos títulos. Asimismo, se aprueban reducciones o exenciones en diversas tasas portuarias, siempre que se justifique el cese o reducción significativa de su actividad. Estas medidas supondrán un ahorro para las empresas de más de 100 millones de euros.
  • Asimismo, con el fin de apoyar al deporte en un contexto de paralización de su actividad y no generación de ingresos por el estado de alarma, se crea una Fundación, que estará dotada con fondos provenientes de la venta de derechos audiovisuales del fútbol, con el fin de contribuir a financiar y dotar de estabilidad al deporte federativo, al deporte olímpico y paralímpico en la antesala de los Juegos Olímpicos. Esta Fundación estará adscrita a la Administración General del Estado a través del Consejo Superior de Deportes y contará con la participación de la Real Federación Española de Fútbol, la Liga de Fútbol Profesional y de representantes de las restantes federaciones deportivas españolas, así de las competiciones oficiales y no oficiales. Esta nueva Fundación será la única que podrá asumir la gestión y comercialización de los derechos audiovisuales de las federaciones deportivas y competiciones distintas al fútbol, siempre que no quieran asumirlos por sí mismas.
 

COVID-19. QUAN ES COMENÇA A COBRAR LA PRESTACIÓ PER ERTO?

Respecte als treballadors afectats per un ERTO com a conseqüència de la Covid-19, entre moltes de les qüestions que actualment es poden plantejar és quan i de quina forma podran cobrar la prestació, si han d’estar donats d’alta en la desocupació per cobrar la prestació, la quantia a la qual tenen dret i la compatibilitat amb altres ingressos.

Llegir més

COVID-19. Quan es comença a cobrar la prestació per ERTO?

Respecte als treballadors afectats per un ERTO com a conseqüència de la Covid-19, entre moltes de les qüestions que actualment es poden plantejar és quan i de quina forma podran cobrar la prestació, si han d’estar donats d’alta en la desocupació per cobrar la prestació, la quantia a la qual tenen dret i la compatibilitat amb altres ingressos.

Com ja l’hem informat, després de l’entrada en vigor del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19, han estat multitud d’empreses les que han optat per realitzar un ERTO.

Els treballadors afectats per un ERTO, després de la pèrdua involuntària, temporal del seu ús o després de la reducció de la jornada diària de treball acordada en el procediment, poden sol·licitar la prestació per desocupació però amb algunes particularitats.

Doncs bé, respecte als treballadors afectats per un ERTO com a conseqüència de la Covid-19, entre moltes de les qüestions que actualment es poden plantejar és quan i de quina forma podran cobrar la prestació, si han d’estar donats d’alta en la desocupació per cobrar la prestació, la quantia a la qual tenen dret i la compatibilitat amb altres ingressos, etc. Molts cobren les prestacions amb retard i, en alguns casos, sense el plus pels fills que tenen a càrrec perquè l’Administració no disposava de les dades actualitzades. Des del Ministeri de Treball s’assegura que s’estan solucionant els problemes.

A continuació li ho expliquem. 

1. Cal estar donat d’alta en la desocupació per cobrar la prestació?

En principi, no. Però dependrà de la comunitat autònoma del treballador. Si bé s’ha establert que sigui l’empresa qui comuniqui i sol·liciti la desocupació en nom dels treballadors, facilitant totes les dades necessàries, hi ha regles particulars. Alguna comunitat autònoma, com és el cas de Catalunya, estan exigint addicionalment que el treballador es troba d’alta com a demandant d’ocupació si no ho havia estat amb anterioritat.

2. M’he d’inscriure com a demandant d’ocupació per sol·licitar la prestació o subsidi per desocupació si no estic en un ERTO?

Els serveis autonòmics d’ocupació estan adoptant mesures per permetre la inscripció telefònica o per canal web. És necessari comprovar les instruccions del servei públic d’ocupació (SEPE) de la seva comunitat autònoma per a la renovació o l’alta de la demanda d’ocupació.

3. S’ha de comunicar l’aprovació de la prestació?

Si el treballador està afectat per un ERTO, la gestió de la prestació es tramitarà entre la seva empresa i l’entitat gestora.

Per regla general, el SEPE hauria de comunicar l’aprovació o denegació de la desocupació. No obstant això, els afectats poden consultar l’estat de la seva prestació a través de la seu electrònica del SEPE. Segons calcula l’organisme, es reconeix un 90% de les prestacions que actualment tramiten.

4. Quan es cobra la prestació?

Normalment, les prestacions es paguen entre el dia 10 i 15 del mes següent al qual es genera el dret. No obstant això, el col·lapse del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) va impedir que tots els pagaments del mes de març es poguessin efectuar el 10 d’abril.

Per aquest motiu, la ministra de Treball, ha indicat que el mes de maig s’avançarà el pagament al dia 3 de maig, data en la qual també s’abonaran els endarreriments. És a dir, el pendent del mes de març i el corresponent al mes d’abril.

El motiu que una part dels afectats per expedients presentats al març no cobrés abans del 10 d’abril obeeix a dos motius: a errors en la tramitació (respecte a les causes de l’ERTO o a les dades que ha facilitat l’empresa dels seus treballadors) o que l’autoritat laboral i el SEPE no l’han tramitat a temps.

Cal tenir en compte, que el treballador tindrà dret a cobrar la desocupació des de la data d’execució de l’ERTO. Aquesta data és la que ha de comunicar a la plantilla afectada. En els ERTO convencionals, s’executaran en el moment en què l’empresa comuniqui la seva decisió final després del període de negociacions.

Es poden demanar interessos pel retard només en cas que no es rebi el cobrament en els tres mesos següents al del reconeixement de la desocupació.

5. Quina és la quantia de la prestació?

Tal com estableix l’article 339 del Reial decret legislatiu 8/2015, de la Llei General de la Seguretat Social, l’import de la prestació equival al 70% de la base reguladora (la mitjana de les bases per les quals ha cotitzat el treballador en els 12 últims mesos), encara que s’estableixen uns topalls.

La quantia màxima serà de 1.098,09 euros, que correspon al 175% de l’indicador públic de rendes d’efectes múltiples (IPREM). Si el treballador té un fill o més d’un, se li aplicarà el 200% i el 225%, respectivament, que suposen 1.254,86 euros i 1.411,83 euros.

La quantia mínima serà del 107% o del 80% de l’IPREM en funció de si el treballador té fills a càrrec seu o no, que equival a 671,40 i 501,98 euros, respectivament.

Per tant, els imports oscil·len entre un mínim de 501,98 euros i un màxim de 1.411,83 per als treballadors que tingui dos fills o més. La prestació mitjana s’estima en 860 euros.

També podran accedir a la prestació els treballadors que no hagin cotitzat el període mínim reglamentari, tal com contempla el Reial decret llei 8/2020, del passat 17 de març.

7. Què passa amb les pagues extres?

Depèn de si es tracta d’un ERTO de suspensió del contracte o un ERTO de reducció de jornada. En el primer cas no es reporten, per la qual cosa es “restaria” aquest temps de la pròxima extra; i en el segon “es cobraria la part proporcional que es treballa”.

8. Fins quan es cobra?

La prestació per desocupació es cobrarà fins que finalitzi l’ERTO pel qual el treballador s’ha vist afectat.

AEAT. NOVETATS EN EL PAGAMENT DE DEUTES AMB TARGETES DE CRÈDIT O DÈBIT MITJANÇANT EL SISTEMA CL@VE

Al BOE del dia 21 d’abril s’ha publicat una Resolució de la Direcció General de l’AEAT, sobre assistència als obligats tributaris i ciutadans en la seva identificació telemàtica davant les entitats col·laboradores, en ocasió del pagament de deutes amb targetes de crèdit i de dèbit, mitjançant el sistema de signatura no avançada amb clau d’accés en un registre previ (sistema Cl@ve PIN).

Llegir més

AEAT. Novetats en el pagament de deutes amb targetes de crèdit o dèbit mitjançant el sistema Cl@ve

Al BOE del dia 21 d’abril s’ha publicat una Resolució de la Direcció General de l’AEAT, sobre assistència als obligats tributaris i ciutadans en la seva identificació telemàtica davant les entitats col·laboradores, en ocasió del pagament de deutes amb targetes de crèdit i de dèbit, mitjançant el sistema de signatura no avançada amb clau d’accés en un registre previ (sistema Cl@ve PIN).

L’informem que al BOE del 21 d’abril s’ha publicat la Resolució de 15 d’abril de 2020, de la Direcció General de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), amb efectes des del 22-04-2020, per la qual es modifica la de l’11 de març de 2020, sobre assistència als obligats tributaris i ciutadans en la seva identificació telemàtica davant les entitats col·laboradores, en ocasió del pagament de deutes amb targetes de crèdit i de dèbit, mitjançant el sistema de signatura no avançada amb clau d’accés en un registre previ (sistema Cl@ve PIN).

La Resolució de l’11 de març de 2020 preveu que el que s’hi preveu sigui aplicable als pagaments que es realitzin a través de la seu electrònica de l’AEAT a partir del 15 de juny de 2020.

A conseqüència de la situació excepcional motivada per la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es fa necessari establir els mecanismes perquè els tràmits que els obligats han de realitzar davant l’Agència Tributària es puguin efectuar per via telemàtica.

Inicialment, es va establir que la citada Resolució de l’11 de març de 2020 fos aplicable a partir del 15 de juny. Avaluada la situació i apreciada la seva excepcionalitat, s’avança a l’1 de juny la data en la qual els pagaments que es realitzin a través de la seu electrònica puguin efectuar-se en les condicions establertes en la Resolució de 11 de març de 2020.

AEAT. QÜESTIONS RELLEVANTS SOBRE L’AJORNAMENT DE DEUTES TRIBUTARIS EN RELACIÓ AMB L’AMPLIACIÓ DEL TERMINI DE PRESENTACIÓ DE DETERMINADES AUTOLIQUIDACIONS

L’AEAT ha respost algunes preguntes freqüents respecte a l’ampliació del termini de presentació de determinades autoliquidacions (entre altres requisits de contribuents amb volum d’operacions que no superi els 600.000 €) fins al 20 de maig, posat en relació amb l’ajornament sense garanties en el pagament de determinades autoliquidacions (entre altres requisits que tinguin un volum d’operacions que no superin els 6.010.121,04 €).

Llegir més

AEAT. Qüestions rellevants sobre l’ajornament de deutes tributaris en relació amb l’ampliació del termini de presentació de determinades autoliquidacions

L’AEAT ha respost algunes preguntes freqüents respecte a l’ampliació del termini de presentació de determinades autoliquidacions (entre altres requisits de contribuents amb volum d’operacions que no superi els 600.000 €) fins al 20 de maig, posat en relació amb l’ajornament sense garanties en el pagament de determinades autoliquidacions (entre altres requisits que tinguin un volum d’operacions que no superin els 6.010.121,04 €).

Com ja l’hem estat informat, en la pàgina web de l’AEAT s’ha publicat un document sobre qüestions rellevants en relació amb la incidència de la crisi de la COVID-19 sobre impostos com l’IVA, IRPF, SOCIETATS, IAE, etc.), censos i sistemes d’identificació electrònica. 

Doncs bé, respecte a l’ampliació del termini de presentació de determinades autoliquidacions -entre altres requisits de contribuents amb volum d’operacions que no superin els 600.000 €-, fins al 20 de maig, regulat en el RD llei 14/2020, posat en relació amb l’ajornament sense garanties en el pagament de determinades autoliquidacions -entre altres requisits que tinguin un volum d’operacions que no superin els 6.010.121,04 €-, regulat en l’art. 14 del RD llei 7/2020, l’AEAT ha contestat alguna de les preguntes que en el seu moment el REAF ja havia formulat: 

  • El càlcul del termini dels sis mesos de l’ajornament especial, amb l’extensió del termini del Reial decret llei 14/2020, es calcula des de l’últim dia de presentació de l’autoliquidació (data límit d’ingrés en voluntària). Si és una autoliquidació 1T, com que la data de l’últim dia de presentació és el 20 de maig, l’ajornament que compleixi els requisits del Reial decret llei 7/2020 es concedirà amb termini de pagament a 20 de novembre.
  • Si amb anterioritat al 15 d’abril s’haguessin presentat declaracions amb sol·licitud d’ajornament al dia 20 d’octubre (ajornament del Reial decret llei 7/2020), en haver-se ampliat el termini voluntari de presentació d’aquestes declaracions fins al 20 de maig, l’ajornament quedarà prorrogat de manera automàtica al dia 20 de novembre (modificació d’ofici).
  • Si s’hagués sol·licitat un ajornament del Reial decret llei 7/2020 fins a qualsevol moment dins dels sis mesos, amb un termini diferent dels sis mesos, no s’hauria procedit correctament. En aquest cas, i amb independència del sol·licitat, si compleix els requisits, es concedirà l’ajornament a 6 mesos amb les característiques establertes en el Reial decret llei 7/2020.
  • En el supòsit de quedar concedit de manera automàtica el termini de 6 mesos, com en qualsevol altre ajornament, el contribuent podrà cancel·lar-lo i realitzar el pagament anticipat en qualsevol moment. Si la cancel·lació es produeix en el termini de 3 mesos des de l’últim dia de presentació de l’autoliquidació (data límit d’ingrés en voluntària), no es reportaran interessos.
  • En cas de no haver procedit correctament es notificarà al sol·licitant la resolució de concessió, denegació o, si escau, no admissió, segons sigui procedent conforme a la normativa reguladora

Respecte a la determinació del volum d’operacions a l’efecte de l’ampliació del termini de determinades autoliquidacions fins al 20 de maig, l’AEAT ha comunicat el següent:

  • Determinació del volum d’operacions del 2019 per a pimes i autònoms en els casos en els quals no hi hagi volum d’operacions a l’efecte d’IVA: caldrà referir-se a l’import net del volum de negocis de l’IS o l’equivalent en l’IRPF, i es tindrà en compte l’INVN de l’última declaració presentada.
  • Per determinar el volum d’operacions en persones físiques membres d’una entitat en règim d’atribució de rendes, es considera la part proporcional que se li atribueixi com a comuner.

COVID-19. APROVAT UN NOU PAQUET DE MESURES ECONÒMIQUES I SOCIALS

El Consell de Ministres del dia 21 d’abril ha aprovat un Reial decret llei de mesures urgents complementàries per fer costat a l’economia i a l’ocupació, que incorpora un nou paquet de més de 30 mesures que reforcen el finançament de les empreses, ofereixen suport en l’àmbit fiscal, faciliten l’ajust de l’economia, i protegeixen l’ocupació i als ciutadans.

Llegir més

COVID-19. Aprovat un nou paquet de mesures econòmiques i socials

El Consell de Ministres del dia 21 d’abril ha aprovat un Reial decret llei de mesures urgents complementàries per fer costat a l’economia i a l’ocupació, que incorpora un nou paquet de més de 30 mesures que reforcen el finançament de les empreses, ofereixen suport en l’àmbit fiscal, faciliten l’ajust de l’economia, i protegeixen l’ocupació i als ciutadans.

L’informem que el Consell de Ministres del dia 21 d’abril ha aprovat un Reial decret llei de mesures urgents complementàries per fer costat a l’economia i a l’ocupació  centrades en el suport a les empreses i als treballadors que reforça, complementa i amplia les decisions adoptades des de la segona setmana de març per contrarestar l’impacte de la COVID-19.

La norma incorpora més de 30 mesures que reforcen el finançament de les empreses, ofereixen suport en l’àmbit fiscal, faciliten l’ajust de l’economia, i protegeixen l’ocupació i als ciutadans.

A continuació, els informem d’aquestes mesures més destacades que el Govern ha aprovat, a l’espera que les puguem conèixer més detalladament una vegada que s’aprovi la norma en el BOE, i de les quals els mantindrem informats.

En concret destaquen:

  • S’amplia la cobertura de la prestació per desocupació als treballadors acomiadats durant el període de prova d’una feina nova.
  • S’ajusten les bases imposables dels impostos a la situació econòmica, i s’alliberen 1.100 milions d’euros de liquiditat per a les empreses, en particular pimes i autònoms.
  • Es redueix al 0% l’IVA aplicable al subministrament de material sanitari de productors nacionals a entitats públiques, sense ànim de lucre i centres hospitalaris, amb un estalvi de més de 1.000 milions d’euros.
  • Es redueix l’IVA dels llibres, revistes i diaris electrònics per alinear-lo amb l’aplicable als impresos.
  • La Línia d’Avals de l’ICO de 100.000 milions d’euros permetrà cobrir pagarés d’empresa i reforçar les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes.
  • S’habilita al Consorci de Compensació d’Assegurances perquè actuï com a reassegurador dels riscos de l’assegurança de crèdit, la qual cosa reforçarà la canalització de recursos per al crèdit comercial.
  • S’incrementa l’àmbit d’aplicació dels ERTO per causa de força major per cobrir caigudes significatives d’activitat en aquells sectors considerats essencials que també han vist reduïts els seus ingressos.
  • Es prorroga dos mesos el caràcter preferent del treball a distància, així com el dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada.
  • S’estableix un mecanisme per a la renegociació i ajornament del pagament de lloguers de locals de negoci.
  • Es redueixen els aranzels notarials per a la novació de crèdits no hipotecaris.
  • S’adopten mesures de flexibilitat per ajustar a la situació actual la regulació relativa a determinats sectors i activitats, incloses les relatives a ports, recerca universitària, centres tecnològics, treballadors agraris i cooperatives.
  • Es crea una fundació esportiva dotada amb fons provinents de la venda de drets audiovisuals del futbol per contribuir a finançar i dotar d’estabilitat a l’esport federatiu, a l’esport olímpic i paralímpic.

1. Cobertura de la prestació per desocupació als treballadors acomiadats durant el període de prova d’una feina nova.

Amb la finalitat de continuar protegint i donant cobertura a persones que en el context actual no tinguin accés a la protecció per desocupació, s’amplia la cobertura de la prestació als treballadors els contractes dels quals hagin estat extingits durant el període de prova d’una feina nova des del 9 de març o aquells que l’hagin extingit voluntàriament des de l’1 de març per tenir una oferta laboral en ferm que hagi decaigut.

2. ERTO per causa de força major

Es modifica la regulació dels ERTO per causa de força major, per cobrir les reduccions significatives d’activitat en aquells sectors considerats essencials, però que s’han vist afectats per les mesures de reducció de la mobilitat i han vist minvats els seus ingressos.

3. Protecció dels treballadors fixos discontinus

S’habilita una protecció més elevada per als treballadors que tenen un contracte fix-discontinu de manera que es puguin incorporar als ERTO o que puguin percebre una prestació encara que haguessin esgotat la desocupació.

És el cas, per exemple, de moltes ocupacions associades a les activitats de temporada que comencen en aquesta època i que treballen tan sols uns mesos de l’any. Aquests treballadors tindran una prestació de 90 dies independentment que haguessin consumit la seva desocupació o que haguessin cotitzat.

4. Pròrroga del teletreball i dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada

Es prorroga dos mesos el caràcter preferent del treball a distància, així com el dret d’adaptació de l’horari i reducció de la jornada.

5. Treballadors autònoms: opció per alguna mútua col·laboradora amb la Seguretat Social

Els treballadors autònoms tenien de termini fins al mes de juny del 2019 per realitzar l’opció per alguna mútua col·laboradora amb la Seguretat Social per a la gestió de determinades prestacions de Seguretat Social. El Reial decret llei aprovat pel Govern permet que, els que es disposin a realitzar la sol·licitud de cessament d’activitat, puguin optar al mateix temps per una mútua. El procés garanteix que la nova entitat els pugui reconèixer el dret i facilitar la seva tramitació.

Igualment, també podran sol·licitar la prestació de la incapacitat temporal a partir d’aquest moment també en la mútua per la qual optin.

6. Reducció de les cotitzacions per a determinats treballadors agraris

S’aprova la reducció de les cotitzacions per a determinats treballadors agraris durant els períodes d’inactivitat en el 2020 o se simplifica del procediment per a l’ajornament de deute de la Seguretat Social.

7. Inspecció de Treball

Se suspenen els terminis d’actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, excepte en els casos en els quals la intervenció de l’organisme sigui necessària per garantir la protecció de l’interès general o per estar relacionats amb la Covid-19.

Es reforcen els mecanismes de control i sanció recollits en el Reial decret llei 9/2020, de 27 de març, i es configura una sanció específica aplicable a les empreses que presentin sol·licituds fraudulentes per a l’obtenció d’ERTO.

La responsabilitat empresarial implicarà en aquest supòsit la devolució, per part de l’empresa, de les prestacions indegudament percebudes pels seus treballadors.

8. Cooperatives i societats laborals

De manera extraordinària, el Fons Obligatori d’Educació i Promoció de les cooperatives podrà dedicar-se, durant un període limitat, a qualsevol acció que contribueixi a frenar o pal·liar els efectes de la crisi sanitària derivada de la Covid-19. Serà possible fer-ho mitjançant accions pròpies, donacions a entitats públiques o privades o la dotació de liquiditat a la cooperativa. S’estableix la devolució d’aquest fons en el termini de deu anys.

De manera temporal i extraordinària, es flexibilitzen els requisits que permeten a les societats anònimes o de responsabilitat limitada la qualificació de societat laboral per evitar que es vegin privades d’aquesta qualificació per les conseqüències de la crisi sanitària. En concret, s’amplia el període preceptiu actual de 36 mesos durant un any més.

9. Rescat de fons de pensions

En l’àmbit de protecció dels ciutadans, s’estableixen els termes per al rescat de fons de pensions, i es defineix, entre altres qüestions, l’acreditació de les circumstàncies que donen dret a la disponibilitat dels plans, el termini a què es vinculen aquestes circumstàncies i l’import màxim del qual es pot disposar.

10. Es redueixen els aranzels notarials

Es redueixen un 50% els aranzels notarials per a la novació de crèdits no hipotecaris.

11. Línia Avals: moratòria d’arrendaments per a famílies vulnerables per la COVID-19

Per a posar en funcionament les mesures relatives a la moratòria d’arrendaments per a famílies vulnerables per la COVID-19, s’habilita que la Línia d’Avals aprovada en el Reial decret llei 11/2020 tingui una dotació de fins a 1.200 milions d’euros, per garantir els préstecs concedits per les entitats financeres.

12. Mesures per reforçar el finançament empresarial

  • S’estableix un mecanisme per a la renegociació i ajornament del pagament de lloguers de locals de negoci a grans tenidors o empreses públiques. En el cas que el propietari sigui diferent dels anteriors, es facilita l’ús de la fiança com a mecanisme de pagament, que s’haurà de reposar en el termini d’un any.
  • S’amplia la cobertura de la Línia d’Avals de l’ICO per cobrir pagarés del Mercat Alternatiu de Renda Fixa, fomentant així el manteniment de les fonts de liquiditat proporcionades pels mercats de capitals. Així mateix, s’augmenta la capacitat de les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes, mitjançant un reforçament dels reavals concedits per la Compañía Española de Reafianzamiento, S.A. (CERSA) i es garanteix que la línia es podrà alliberar fins al 31 de desembre de 2020.
  • S’habilita al Consorci de Compensació d’Assegurances perquè actuï com a reassegurador dels riscos de l’assegurança de crèdit, la qual cosa reforçarà la canalització de recursos per al crèdit comercial, garantirà la continuïtat de les transaccions econòmiques i aportarà seguretat a les operacions comercials.
  • D’altra banda es permet l’ajornament de les quotes dels préstecs concedits per l’IDAE en el marc dels seus programes de subvencions o ajudes reemborsables.

13. Mesures fiscals

  • Els treballadors autònoms podran realitzar el càlcul dels pagaments fraccionats de l’impost sobre la renda de les persones físiques i l’ingrés a compte del règim simplificat de l’impost sobre el valor afegit amb el mètode d’estimació directa, la qual cosa permetrà, durant el període afectat per l’estat d’alarma, ajustar el pagament als ingressos reals, en lloc de fer-ho amb el mètode d’estimació objectiva, que habitualment s’utilitza per la seva major simplicitat, sense necessitat de renunciar-hi.
  • Així mateix, s’estableix una reducció en el pagament fraccionat de l’IRPF i de l’IVA, i es pot descomptar en cada trimestre els dies en què hi ha hagut estat d’alarma. Les empreses també podran adaptar les liquidacions dels ingressos a compte a la previsió d’ingressos estimada per a 2020.
  • S’estableix la possibilitat de supeditar el pagament dels deutes tributaris a l’obtenció del finançament a través de la Línia d’Avals.
  • Es redueix al zero per cent l’IVA aplicable al subministrament de material sanitari de productors nacionals a entitats públiques, sense ànim de lucre i centres hospitalaris, en línia amb la reducció d’aranzels de la Unió Europea.
  • Es redueix l’IVA dels llibres, revistes i diaris electrònics per alinear-lo a l’aplicable a les publicacions impreses.

14. Altres mesures

  • S’aproven mesures de suport financer per a parcs científics i tecnològics, mitjançant l’ajornament i fraccionament de quotes de préstecs per evitar la seva paralització com a conseqüència de la COVID-19.
  • Es possibilita la pròrroga dels contractes predoctorals per a personal investigador en formació subscrits en l’àmbit de la recerca pel temps de durada de l’estat d’alarma i les seves pròrrogues derivades de l’emergència sanitària causada per la COVID-19, a més, per motius justificats, es podran prolongar els contractes fins a tres mesos addicionals al mateix temps que duri la declaració d’estat d’alarma.
  • S’autoritza l’endeutament del Consorci Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació per possibilitar el compliment dels compromisos internacionals relacionats amb el projecte EuroHPC.
  • Modificació de les condicions de les ajudes de convocatòries públiques en l’àmbit universitari, per garantir la continuïtat de projectes o la reducció dels aranzels notarials per a la novació de crèdits no hipotecaris. En aquest àmbit, s’estableix també una moratòria en el pagament de les quotes de març a desembre del 2020 de préstecs universitaris que s’hagin subscrit lligats a la possessió d’una renda futura.
  • Per mitigar en l’àmbit portuari estatal l’impacte econòmic de la COVID-19, s’estableixen una sèrie de mesures excepcionals i transitòries que hi donin resposta. Les mesures responen a una eventual reducció de l’activitat mínima compromesa en els títols habilitants atorgats en els ports i permetran a les autoritats portuàries d’alterar els trànsits mínims establerts en aquests títols. Així mateix, s’aproven reduccions o exempcions en diverses taxes portuàries, sempre que es justifiqui el cessament o reducció significativa de la seva activitat. Aquestes mesures suposaran un estalvi per a les empreses de més de 100 milions d’euros.
  • Així mateix, amb la finalitat de fer costat a l’esport en un context de paralització de la seva activitat i no generació d’ingressos per l’estat d’alarma, es crea una fundació, que estarà dotada amb fons provinents de la venda de drets audiovisuals del futbol, amb la finalitat de contribuir a finançar i dotar d’estabilitat a l’esport federatiu, a l’esport olímpic i paralímpic en l’avantsala dels Jocs Olímpics. Aquesta fundació estarà adscrita a l’Administració General de l’Estat a través del Consell Superior d’Esports i comptarà amb la participació de la Reial Federació Espanyola de Futbol, la Lliga de Futbol Professional i de representants de les restants federacions esportives espanyoles, així com de les competicions oficials i no oficials. Aquesta nova fundació serà l’única que podrà assumir la gestió i comercialització dels drets audiovisuals de les federacions esportives i competicions diferents del futbol, sempre que no vulguin assumir-los per si mateixes.

COVID-19. MESURES PER A LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ EN L’ÀMBIT LABORAL

Al BOE del 17-04-2020 s’ha publicat una Resolució del SEPE amb entrada en vigor el 18 d’abril, que estableix mesures per flexibilitzar les condicions en què s’ha d’executar temporalment la formació professional per a l’ocupació amb la intenció de facilitar a empreses i a persones ocupades i desocupades afrontar les noves situacions que es plantejaran en el futur, reforçant les seves capacitats mitjançant les iniciatives previstes en aquest àmbit.

Llegir més

COVID-19. Mesures per a la formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral

Al BOE del 17-04-2020 s’ha publicat una Resolució del SEPE amb entrada en vigor el 18 d’abril, que estableix mesures per flexibilitzar les condicions en què s’ha d’executar temporalment la formació professional per a l’ocupació amb la intenció de facilitar a empreses i a persones ocupades i desocupades afrontar les noves situacions que es plantejaran en el futur, reforçant les seves capacitats mitjançant les iniciatives previstes en aquest àmbit.

Com ja l’hem informat, el Reial decret 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma, incorpora determinades mesures de contenció en l’àmbit educatiu i de la formació, entre les quals es troba la suspensió de l’activitat educativa, inclosa l’activitat formativa presencial en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació, si bé es contempla que durant el període de suspensió es mantindran les activitats educatives a través de les modalitats a distància i en línia, sempre que sigui possible.

Aquestes mesures han tingut un enorme impacte en el sistema de formació professional per a l’ocupació que s’ha vist greument afectat, ja que l’estat d’alarma no permet, amb caràcter general, continuar l’execució de la formació presencial, tal com aquesta modalitat es trobava regulada en l’actualitat, la qual cosa afecta un important nombre d’accions formatives finançades amb càrrec a aquest sistema.

Doncs bé, s’ha aprovat una Resolució de 15 d’abril de 2020, del Servei Públic d’Ocupació Estatal amb entrada en vigor el 18 d’abril, que estableix mesures per flexibilitzar les condicions en què s’ha d’executar temporalment la formació professional per a l’ocupació amb la intenció, a més, de facilitar a empreses i a persones ocupades i desocupades afrontar les noves situacions que es plantejaran en el futur, reforçant les seves capacitats mitjançant les iniciatives previstes en aquest àmbit.

Aquestes mesures, donades les especials característiques que reuneixen les accions formatives que s’imparteixen en l’àmbit de la formació professional per a l’ocupació, necessiten que la seva vigència no se circumscrigui a l’àmbit temporal en què està en vigor l’estat d’alarma al nostre país, sinó que s’estengui durant tot el període d’execució de les activitats formatives afectades, perquè es puguin desenvolupar amb la necessària projecció i estabilitat que garanteixi la seva eficàcia.

PRINCIPALS NOVETATS

1. MESURES EN MATÈRIA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ EN L’ÀMBIT LABORAL

Les mesures de caràcter general contingudes en el capítol primer, dirigides a pal·liar els efectes de l’impacte econòmic i social derivat de la COVID-19 i de l’estat d’alarma declarat per a la seva gestió en matèria de formació professional per a l’ocupació en l’àmbit laboral, s’aplicaran a:

  • Les accions formatives programades per les empreses en 2020, amb càrrec al seu crèdit de formació.
  • Els programes d’oferta per a treballadors ocupats, ampliant el termini d’execució.
  • La iniciativa d’oferta per a treballadors desocupats.

S’hi podran a acollir les empreses beneficiàries del crèdit de formació, en la formació programada per les empreses, i les entitats beneficiàries de les subvencions, en l’oferta formativa per a treballadors ocupats, amb l’obligació de mantenir la plantilla mitjana dels últims 6 mesos anteriors a la declaració de l’estat d’alarma durant el període d’execució de les accions formatives sobre les quals s’hagin aplicat les mesures de canvi de modalitat formativa a teleformació o realització de la part de modalitat presencial mitjançant aula virtual.

Es considerarà com a període d’execució el transcorregut des del moment d’inici d’aplicació de les mesures fins que finalitzi l’última acció formativa a la qual s’apliquen. A aquest efecte, es computaran com a plantilla els treballadors que hagin estat afectats per expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO).

No es considerarà incomplerta l’obligació de manteniment de l’ocupació quan el contracte de treball s’extingeixi per acomiadament disciplinari procedent, dimissió, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa del treballador, i en el cas de contractes temporals, inclosos els formatius, quan el contracte s’extingeixi per expiració del temps convingut o la realització de l’obra o servei que constitueix el seu objecte, i en el cas concret dels fixos discontinus quan finalitzi o s’interrompi el període estacional d’activitat.

Les mesures adoptades són les següents:

  • Per a la formació en modalitat presencial que s’hagi vist afectada per l’estat d’alarma s’estableix que es podrà impartir mitjançant aula virtual, i es considera amb caràcter general com a presencial. Es considera «aula virtual» l’entorn d’aprenentatge on el tutor-formador i l’alumne interactuen, de manera concurrent i en temps real, a través d’un sistema de comunicació telemàtic de caràcter síncron que permeti dur a terme un procés d’intercanvi de coneixements a fi de possibilitar un aprenentatge de les persones que participen en l’aula. Per a això:
    • Haurà d’existir connectivitat sincronitzada entre els formadors i els alumnes, així com bidireccionalitat en les comunicacions.
    • Haurà de comptar amb un registre de connexions generat per l’aplicació de l’aula virtual en què s’identifiqui, per a cada acció formativa desenvolupada a través d’aquest mitjà, les persones participants en l’aula, així com les seves dates i temps de connexió, i comptar amb un mecanisme que possibiliti la connexió durant el temps de celebració de l’aula per part dels òrgans de control, a l’efecte de les actuacions de seguiment i control. Quan no sigui possible, la participació es podrà constatar mitjançant declaració responsable del participant.
  • Per a les accions suspeses, una vegada finalitzat l’estat d’alarma, es disposarà de 2 mesos per comunicar les noves dates, calendari i horari d’impartició.
  • Es podrà canviar a la modalitat de teleformació, les accions no iniciades en la modalitat presencial o mixta pendents d’execució a l’entrada en vigor d’aquesta Resolució (18 d’abril), i es mantindrà el cost del mòdul de la modalitat inicial.
  • Per als certificats de professionalitat, es permetrà el canvi de modalitat d’impartició de presencial a teleformació quan afecti mòduls formatius complets i l’entitat beneficiària estigui acreditada en el corresponent registre per impartir el mateix certificat  en  la  modalitat de teleformació. També es  podrà  realitzar  o continuar la impartició en la modalitat de teleformació de les accions formatives vinculades a certificats de professionalitat, excepte les tutories presencials i les proves finals d’avaluació de cada mòdul formatiu, que s’hauran de realitzar de manera presencial amb posterioritat a la finalització de l’estat d’alarma i dins del termini d’execució del programa o acció formativa.
  • La impartició mitjançant aula virtual no serà aplicable a aquells continguts presencials del certificat de professionalitat que requereixin la utilització d’espais, instal·lacions i/o equipaments per a l’adquisició de destreses pràctiques. Aquests continguts s’hauran d’impartir amb posterioritat a la finalització de l’estat d’alarma, dins del termini d’execució del programa o acció formativa.
  • El cost del mòdul aplicable a una acció formativa en modalitat presencial que es passi a impartir mitjançant «aula virtual», es mantindrà per al nombre total d’hores d’aquesta acció.

En el cas d’accions formatives que s’imparteixin en la modalitat de teleformació, no es consideraran finançables les despeses de transport, manutenció i allotjament dels participants i formadors.

La imputació de costos laborals, lloguers, d’espais i equipaments, instal·lacions i qualsevol altre que sigui ineludible per a les entitats de formació i les empreses durant el període de suspensió, que estiguin acreditats, podran ser justificables, sense que suposi un increment de la subvenció concedida, quan es tracti de formació finançada mitjançant subvencions, ni del cost màxim bonificable, quan es tracti de formació finançada mitjançant bonificacions per les empreses.

  • Totes les comunicacions amb el SEPE i FUNDAE es faran electrònicament.
  • Es permetrà l’ús de mitjans electrònics per garantir l’assistència de les persones participants en les accions formatives sempre que quedi degudament constatada la seva identitat.
  • En la formació presencial es permet la signatura electrònica digitalitzada, així com l’ús de mitjans electrònics per garantir l’assistència dels participants sempre que quedi degudament constatada la identitat de les persones signants i reuneixi els requisits de seguretat jurídica.
  • Es realitzaran actuacions de seguiment i control per verificar que s’apliquen correctament aquestes mesures.

2. MESURES REFERIDES A LA FORMACIÓ PROGRAMADA PER LES EMPRESES

El capítol segon, relatiu a la formació programada per les empreses, amplia tant el tipus d’entitats que poden impartir aquest tipus de formació com els seus destinataris, adoptant també mesures dirigides a flexibilitzar l’execució d’aquesta formació i a reduir els terminis en les comunicacions d’inici.

  • També podran actuar com a entitats de formació:
    • Centres integrats públics de formació professional.
    • Centres de Referència Nacional.
    • Centres públics del Sistema Nacional d’Ocupació.
    • Centres públics de formació d’adults.
    • Universitats públiques i privades.
    • Cambres de Comerç.
  • Les empreses podran organitzar la formació i impartir accions formatives a treballadors d’altres empreses.
  • Podran rebre formació els treballadors els contractes de les quals s’hagin suspès per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).
  • Les comunicacions d’inici de la formació i la informació relativa a cada acció formativa i grup formatiu, es podrà realitzar fins dos dies abans de la data de començament de cada grup.
  • La cancel·lació o la modificació de les dades d’una acció o grup formatiu que suposi un canvi d’horari, data d’execució, o de localitat haurà de ser comunicada, en tot cas, amb un dia d’antelació al de la data prevista per al seu començament.
  • La falta de comunicació en els terminis mencionats implicarà que el corresponent grup de formació es consideri «no realitzat» a efectes d’aplicar la bonificació en les cotitzacions socials, tret que es degui a causes imprevisibles, degudament justificades i comunicades en el moment en què es produeixin.

3. MESURES EN L’ÀMBIT DE L’OFERTA FORMATIVA PER A TREBALLADORS OCUPATS

El capítol tercer conté mesures que possibiliten (1) l’increment del percentatge de participació d’aturats en els programes de formació, (2) que els col·lectius més afectats per aquesta situació participin en qualsevol programa de formació, i (3) flexibilitzar-ne l’execució.

  • S’incrementa el percentatge de persones desocupades, fins a un màxim del 40% de participants en cada programa.
  • Podran participar els següents col·lectius:
    • Treballadors que la seva relació laboral s’hagi extingit per un expedient de regulació d’ocupació (ERO)
    • Treballadors que la seva relació laboral s’hagi suspès per un ERTO.
    • Treballadors autònoms.
    • Treballadors de l’economia social.
  • A l’efecte de finançament dels programes formatius, si es produeixen abandons, una vegada impartida almenys el 25% de la durada de les accions, s’admetran desviacions de fins a un 20% del nombre de participacions que les haguessin iniciat.

4. SUSPENSIÓ DELS PERMISOS INDIVIDUALS DE FORMACIÓ

La disposició addicional primera estableix que:

  • L’activitat formativa associada als permisos individuals de formació que s’hagués suspès per la declaració de l’estat d’alarma podrà reprendre’s una vegada cessada la seva vigència.
  • Es podran admetre canvis en aquests permisos en el cas que les entitats que imparteixin les accions formatives hagin establert mesures per continuar amb l’activitat.
  • L’assistència es podrà justificar per mitjà de certificats o controls que emeti el centre formatiu o pels mitjans telemàtics de l’empresa o certificat del responsable de l’empresa constatant-la.

5. AMPLIACIÓ DEL TERMINI D’EXECUCIÓ DE PROGRAMES I PLANS FORMATIUS

En la disposició addicional segona:

  • S’amplia el termini d’execució de tots els programes i plans formatius finançats a l’empara de les convocatòries (Resolucions del Servei Públic d’Ocupació Estatal de l’11 de maig de 2018 i de 18 de gener de 2019), per un temps equivalent al del període de vigència de l’estat d’alarma, al qual s’afegirà un període addicional de 6 mesos.

Aquesta ampliació tindrà en compte, en cada cas, que el còmput del termini d’execució s’inicia des de la data de notificació als beneficiaris de la resolució de concessió de la subvenció.

  • Les entitats beneficiàries que estiguin duent a terme plans o programes de formació com a conseqüència de l’execució de resolucions judicials o administratives diferents de les incloses en el punt anterior, podran ampliar el període d’execució de la formació per un nombre de dies igual als vigents de l’estat d’alarma.

CONVOCATÒRIA DE PLANS DE FORMACIÓ D’ÀMBIT ESTATAL DIRIGITS A LA CAPACITACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT DE LES FUNCIONS RELACIONADES AMB LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA I EL DIÀLEG SOCIAL

Finalment, s’estableix que en la convocatòria aprovada per Resolució de 10 de maig de 2019, del Servei Públic d’Ocupació Estatal:

  • Les organitzacions beneficiàries podran adequar la metodologia d’impartició, inclosa la utilització d’aules virtuals com a formació presencial i el canvi a modalitat de teleformació. Aquestes adequacions no suposaran la modificació de les subvencions concedides, i es mantindrà el cost del mòdul aplicable a les activitats formatives.
  • S’amplia el termini d’execució per un temps equivalent al del període de vigència de l’estat d’alarma, al qual s’afegirà un període addicional de sis mesos.

COVID-19. COM PUC CONSULTAR L’ESTAT DE LA MEVA PRESTACIÓ PER DESOCUPACIÓ?

En la pàgina web del SEPE s’ha publicat una guia ràpida per consultar l’estat de la prestació per desocupació a través de la seu electrònica.

Llegir més

COVID-19. Com puc consultar l’estat de la meva prestació per desocupació?

En la pàgina web del SEPE s’ha publicat una guia ràpida per consultar l’estat de la prestació per desocupació a través de la seu electrònica.

L’informem per al seu interès que en la pàgina web del SEPE s’ha publicat una guia ràpida per consultar l’estat de la prestació per desocupació a través de la seu electrònica.

Dins de la SEU ELECTRÒNICA (https://sede.sepe.gob.es/portalsede/flows/inicio) has de dirigir-te a l’apartat procediments i serveis i a la secció destinada a Persones.

Segueix els passos que veuràs en la imatge més avall.

https://bit.ly/2Krd27r

COVID-19. FRONTERES: PRÒRROGA DE RESTRICCIONS FINS AL 15 DE MAIG I CRITERIS PER DENEGAR L’ENTRADA

Al BOE del dia 21 d’abril s’ha publicat una Ordre que prorroga fins al 15 de maig (sense perjudici, en el seu cas, de les eventuals pròrrogues que es poguessin acordar), la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen i aclareix dubtes interpretatius respecte als criteris establerts sobre les categories de persones exemptes de la restricció de viatge .

Llegir més

COVID-19. Fronteres: pròrroga de restriccions fins al 15 de maig i criteris per denegar l’entrada

Al BOE del dia 21 d’abril s’ha publicat una Ordre que prorroga fins al 15 de maig (sense perjudici, en el seu cas, de les eventuals pròrrogues que es poguessin acordar), la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen i aclareix dubtes interpretatius respecte als criteris establerts sobre les categories de persones exemptes de la restricció de viatge

Al BOE del dia 20 d’abril s’ha publicat l’Orde INT/356/2020, de 20 d’abril, per la qual es prorroguen els criteris per l’aplicació d’una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen per raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

L’Ordre va entrar en vigor a les 00.00 hores del 22 d’abril de 2020 i tindrà vigència fins a les 24.00 hores del 15 de maig de 2020, sense perjudici, en el seu cas, de les eventuals pròrrogues que es poguessin acordar.

Criteris aplicables per denegar l’entrada per raons d’ordre públic i salut pública amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

1. Es denegarà l’entrada als nacionals d’un tercer país, excepte que pertanyin a alguna de les següents categories:

  • Residents a la Unió Europea, i ara s’amplia al cònjuge o parella del ciutadà de la Unió amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic i a aquells ascendents i descendents que visquin a càrrec seu, i residents en els Estats associats Schengen o Andorra, que es dirigeixin directament al seu lloc de residència.
  • Titulars d’un visat de llarga durada expedit per un Estat membre o Estat associat Schengen i que s’hi dirigeixin.
  • Treballadors transfronterers.
  • Professionals sanitaris o de la cura de gent gran que es dirigeixin o tornin d’exercir la seva activitat laboral.
  • Personal dedicat al transport de mercaderies en l’exercici de la seva activitat laboral, i ara s’especifica que se’n consideren compresos els tripulants dels vaixells, a fi d’assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l’activitat pesquera; i el personal de vol necessari per dur a terme les activitats de transport aeri comercial. Serà condició indispensable que tinguin assegurada la immediata continuació del viatge.
  • Personal diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals, militars i membres d’organitzacions humanitàries, en l’exercici de les seves funcions.
  • Persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.
  • Persones que acreditin documentalment motius de força major o situació de necessitat, o que la seva entrada es permeti per motius humanitaris.

2. Es denegarà l’entrada als ciutadans de la Unió i els seus familiars excepte que es tracti de:

  • Registrats com a residents a Espanya o que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre Estat membre, Estat associat Schengen o Andorra.
  • Treballadors transfronterers.
  • Professionals sanitaris o de la cura de gent gran que es dirigeixin o tornin d’exercir la seva activitat laboral.
  • Personal dedicat al transport de mercaderies en l’exercici de la seva activitat laboral, en els quals es consideren compresos els tripulants dels vaixells, a fi d’assegurar la prestació dels serveis de transport marítim i l’activitat pesquera; i el personal de vol necessari per dur a terme les activitats de transport aeri comercial. Serà condició indispensable que tinguin assegurada la immediata continuació del viatge.
  • Personal diplomàtic, consular, d’organitzacions internacionals, militars i membres d’organitzacions humanitàries, en l’exercici de les seves funcions.
  • Persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.
  • Persones que acreditin documentalment motius de força major o situació de necessitat, o que la seva entrada es permeti per motius humanitaris.

Es continua indicant que es col·laborarà amb els transportistes i les autoritats dels Estats veïns a fi que no es permeti el viatge, de manera que no s’hagi de recórrer al procediment administratiu de denegació d’entrada i que les mesures indicades no s’aplicaran a la frontera terrestre amb Andorra ni en el lloc de control de persones amb el territori de Gibraltar, sense perjudici de la possibilitat de realitzar controls policials en els seus voltants per verificar el compliment del que s’estableix sobre limitació de la llibertat de circulació de les persones en el Reial decret 463/2020, pel qual es declara l’estat d’alarma.

Finalment, es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.